Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Trajati ce ipak 6 mjeseci tj dva puta po tri mjeseca,cijena 65 tisuca kuna i pocinje krajem veljace,a druga tri mj ne zna se kad pocinje...
Mozete procitati na stranicama fakulteta.
Skoro pa i nije alternativni put,sto reci...Momci sto ste na fakultetima bolje vam je nastaviti tako jer je ovo teski lopovluk...

Trajati ce ipak 6 mjeseci tj dva puta po tri mjeseca,cijena 65 tisuca kuna i pocinje krajem veljace,a druga tri mj ne zna se kad pocinje...
Skoro pa i nije alternativni put,sto reci...Momci sto ste na fakultetima bolje vam je nastaviti tako jer je ovo teski lopovluk...

Ako je ovako ka ??ta si javija onda zbilja to mo?žemo nazvati lopovlukom i mazanjem očiju. Tih 6 mjeseci će biti intezivna predavanja, a onda treba to sve ispolagati. A tih 65 tisuća kuna je vjerovatno upisnina. Treba tu dodati za knjige i ostalo.., Kada sve skonta?? mo?že trajati puno du?že od tih 6 mjeseci i ko??tati puno vi??e od 65 tisuća kuna!

Trebalo se izboriti da ljudi koji već imaju zavr??enu srednju pomorsku ??kolu s njom imaju pravo ili mogu napredovati do zvanja ćiifa, zapovjednika ili kapa, a bez tog dodatnog ??trc-brc ??kolovanja. Uvjet bi trebao biti samo navigacijski sta?ž i iskustvo, kao ??to je u mnogim drugim zemljama.

:confused:

Znaći tribat če nam 6 miseci plus taj praktični dio na brodu. Još i triba polagat na kapetaniji nakon svega toga. Znači kad se sve uzme u obzir triba nam minimalno 1.5 do 2 godine za dobit brevet. Nije loše, nije loše uopče. Zato ga i zovu ubrzani tečaj valjda zato što traje par dana krače od redovne više škole.

E i još jedno pitanje me muči šta sa onima koji ne upišu prvi krug sad u drugi mjesec jer su na brodu i krenu u drugi krug. Kad bi oni trebali završit. I još jedno pitanje me crno mori. DA LI ČE UOPČE BITI DRUGOG KRUGA? Možda oni nisu ni predvidili nikakvi drugi krug nego samo ovaj jedan jedini. Jooooj.

E i sad če netko reč vidio ovog nezahvalnika samo se buni i zanovjeta. Ali ne ja nisam nezahvalan samo neznam na čemu da zahvalim.
Pa hvala na nečemu valjda. Izgleda da se stvarno neisplati bosti sa rogatima. Jerbo uvijek na kraju završiš naboden. Naboden na rogovima.:mad::mad::mad:

Upisnina od 65 000 ( šesdesetpettisuća kuna ) Ha ha ha. HA HA HAAA HA. Koji vic. Sve je ovo još jedan vic made in Croatia. HA HA ha ha. Dolazemi suze od smijeha. HA ha koji vic.

Last edited:
Upisnina od 65 000 ( ??esdesetpettisuća kuna ) Ha ha ha...

Kako vam se čini ova cina od 65000 kuna (riječima: ??ezdes'pet iljada). BTW, rijetki u Hrvatskoj mogu zaraditi te gaste godi??nje. Mogu jedino uhljebi poput Bradzadura i drugi uhljebi. A ??iptari iz ministarstva vjerovatno misle da su vam ponudili - d?žabe ??kolovanje?! Ako se ova svota odnosi samo na upisninu, računajte da će vas ukupna investicija stajati minimum 150000 (riječima: sto'pedes' iljada) kuna. Tj. najmanje toliko ćete biti u minusu jer nećete navegati za neko vrijeme. Kada se vratite na brod bit će vam zapovjednik neki filip koji ima ukupno tri mjeseca ??kolovanja u nekom training centru u Manili.

Ne vjerujem da će netko tko već navega naučiti i??ta novo! Dr?žim da bi svaki pomorac mogao biti učitelj onima koji će tamo biti predavači. Eo npr., meni je makinja na vaporu već s elektronskim ubrizgavanjem, tj. nema 'camshaft'. Tko će mi u Hrvatskoj predavati o tome?!

:confused:

Last edited:
Da je sindikat pravi onda bi oni trebali prvi reagirati na to, pa nije to ni blizu nizozemskog ili nekog eu sistema . Ali ti novci za Sta konkretno Di je tu tro??ak njihov??? Nego znaju da smo događaji u kut iz kojeg ne mozemo Sta zbog godina Sta zbog familije se maknit vec moramo pristupit tome jer ne mozemo biti drugi Cili ?život , pa da bar mozemo do breveta prvog dalje me nebi me bilo ni briga... Sve su nas sjebali sa zakonima a niti su me ukrcali igri niti su mi dali ikakve privilegije za ista , a decki Sta se moze tu jos napravit jedino da se skupit pa u sindikat ... Ja sam za sve i to prvi kao na prosvjedu

Ne zelim davati neke druge komantare osim da je cijena koju smo mi kao UPH predlagali bila u pricama na sastancima oko 35000 kuna i to sve ukljuceno, Dakle knjige,ispiti i slicno. Jedino sta se brines o stanovanju i prijevozu naravno. Sad posto nismo bili na tim zadnjim sastancima a vidim da je ocjenjeno da cijenu odrede fakulteti te mislim da je ovo njihova igra.

Sta je ukljuceno u ovu cijenu ili sta nije nije bitno ali po meni osobno ovo je prevelika cijena jer gledajuci hrvatsko stanje to je preveliko davanje.
Odavno sam govoria i stavio ode da ce tecaj trajati 6 miseci i evo to se pokazalo tocnim. Jer u postu prije ima i koji ce predmeti biti i koliko sati. A sta se tice kad ce biti tecaji vidim da ode price vode u ludorije. MOgu samo reci da je prelozeno da bude 2,6,9 i mozda 12 misec. Sad cemo vidit sta ce biti od toga svega

Zivili i kad budem imao tocnije informacije iz MMPI-a javicu ode. A sad cu uputiti mail u MMPI i pitati koji miseci se planiraju za te tecaje i sta je ukljuceno u tu cijenu

Pozdrav :uzdravlje

Samo 65 000 kn,
pa to je sitnica uzmemo li u obzir da je prosjecna placa u Hrvatskoj 3000 kn odnoso prosjecnom radniku je potrebno 22 mjeseca rada da bi ovo moga platit.

Samo 65 000 kn,
pa to je sitnica uzmemo li u obzir da je prosjecna placa u Hrvatskoj 3000 kn odnoso prosjecnom radniku je potrebno 22 mjeseca rada da bi ovo moga platit.

Mogao bi radnik platiti za 22 mjeseca kada mu ne bi trebalo - izist i popit, te platit struju i drugo. Cijena je suluda čak i za financijsku mogućnost prosječnog pomorca. Ujedno cijela stvar je bezobrazluk jer ljudi s srednjom školom i dugogodišnjim iskustvom traže samo pravo polaganja kapetanskog, kao što je u mnogim drugim zemljama.

Takvi naši pomorci ne traže znanje, jer ga imaju dovoljno, mnogo više nego štrc-brc predavači, uhljebi po kapetanijama i fikusi, koji su prestali navegat prije trideset godina a još se šepure s kapetanskim štermama po gradu ili na blogovima!

P.S.
Ako se uhljebi nađete uvrijeđeni primjedbom o znanju, ajmo organizirati test znanja i vještina, pa će se viđet - tko je tko u Hrvatskom pomorstvu!!!

:mad:

Last edited:
hahahaaaa,taj tecaj(za koji nisam siguran da ce biti tecaj nego ce to biti vise skola u kojoj ce neki frustrirani "profesor"sa ne toliko puno znanja pravit hr pomorce pametnima,a uz to ces mu se tribat svidit,da ti potpise nekakav papir a uz tu prcacinu jos tribas i platit 65000) sa kojim bi se dalo napredovat je duzi i skuplji od ubrzane vise u splitu,davno sam ja govorija,za 65000kn ides u englesku na 2 miseca i zivis tamo,nakon dva miseca se vratis sa papirom,(ovo nije nista nego malo skuplja ubrzana visa skola u splitu)

kad ce se neko od njih opametit,neznan,ali jedino sto jos ostaje na nasoj strani je da cemo u EU skoro.

u Engleskoj za bravet dobit tribas oko 10000e sve ukljuceno,u poljskoj 1500esve ukljuceno,neznam kako u nizozemskoj,ali sve mi se cini jeftinije nego ovo:udriglavom

hahahaaaa,taj tecaj(za koji nisam siguran da ce biti tecaj nego ce to biti vise skola u kojoj ce neki frustrirani "profesor"sa ne toliko puno znanja pravit hr pomorce pametnima,a uz to ces mu se tribat svidit,da ti potpise nekakav papir a uz tu prcacinu jos tribas i platit 65000) sa kojim bi se dalo napredovat je duzi i skuplji od ubrzane vise u splitu,davno sam ja govorija,za 65000kn ides u englesku na 2 miseca i zivis tamo,nakon dva miseca se vratis sa papirom,(ovo nije nista nego malo skuplja ubrzana visa skola u splitu)

kad ce se neko od njih opametit,neznan,ali jedino sto jos ostaje na nasoj strani je da cemo u EU skoro.

u Engleskoj za bravet dobit tribas oko 10000e sve ukljuceno,u poljskoj 1500esve ukljuceno,neznam kako u nizozemskoj,ali sve mi se cini jeftinije nego ovo:udriglavom

U Nizozemskoj je skola sa stanom i hranom oko 15000 do 16000 eura a to je ista cijena ka i kod nas jer kad platin upisninu,stan i putne troskove 6 miseci doc ce me na isto.

ovo je odlicna uspredba. Za bit ravnatelj skole mozes zavrsit bilo kakav fakultet bilo gdje na kugli zemaljskoj,pa cak i u Mostaru(svi znamo kako se dole zavrsavaju vakulteti),ali legalno dobiveno ovlastenje zemlje koja je na popisu MMPI i zakonom priznata nece priznat jer traze ono sto ne pise u zakonu.
Zato viknimo iz sveg glasa da je program ministra Primorca u potpunosti uspio i Hrvatska je postala zemlja sranja tj. ono cemu su generacije tezile. Jos jednom veliko hvala ministru Primorcu.

A poštovani kolega, ne more se uspoređivat naš pomorski brevet sa pečatom naših Lučkih kapetanija sa jednim pomorskim brevetom iz tamo nekih država koji nemaju pomorsku tradiciju i pomorsku politiku od sjevera ka jugu inkorporiranu u sve pore našeg društva, ka i mi u Hrvatskoj, od tamo neke Nizozemske, države koja da nema brane bi Sjeverno more je preplavilo ili tamo neki Hong Kong ili Panama....:rolleyes:

A sa druge strane, naši predstavnici i pregovarači UPH su u Zagrebu lipo upozoravali predstavnike iz MMPI-a i Pomorskih fakulteta da je tribalo priznat i dane provedeno na svim školovanjima pomoraca i u državi RH, kao i u inozemstvu i da im to ulazi u 183 dana poreznih olakšica, inače im neče niko od pomoraca ič na takav pomorski tečaj i riskirat da nakraju ima manje od 183 dana u tekučoj godini i onda povrh toga plati porez na dohodak!! Ali pametnjakoviči iz MMPI-a i Pomorskih fakulteta nam taj argument nisu prihvatili jer on nije VAŽAN?:udriglavom Čekajmo samo malo, mislim da če se ovaj prijedlog skupa sa cijenom urušit vrlo brzo, jer je u praksi neprovediv.

Last edited:
....
A sa druge strane, naši predstavnici i pregovarači UPH su u Zagrebu lipo upozoravali predstavnike iz MMPI-a i Pomorskih fakulteta da je tribalo priznat i dane provedeno na svim školovanjima pomoraca i u državi RH, kao i u inozemstvu i da im to ulazi u 183 dana poreznih olakšica, inače im neče niko od pomoraca ič na takav pomorski tečaj i riskirat da nakraju ima manje od 183 dana u tekučoj godini i onda povrh toga plati porez na dohodak!! Ali pametnjakoviči iz MMPI-a i Pomorskih fakulteta nam taj argument nisu prihvatili jer on nije VAŽAN?:udriglavom Čekajmo samo malo, mislim da če se ovaj prijedlog skupa sa cijenom urušit vrlo brzo, jer je u praksi neprovediv.

Ma svaka cast UPH sto su pokusali makar minimalizirat ovu stetu sto nam je nametnuta ovim ulaskom u sistem.ali poanta je da ne smimo prihvacat ono sto nam je nametnuto.Nisu nas tribali jebat 2% ka ni do 1.1.2008. Neka tu svoju fikciju od 183 dana zavijore ko zastavu na svojim cunama.Kao oni brinu o nasoj buducnosti. 20 godina upropastavaju i jebu sve sta se u pomorstvu dalo izjebat.Od firmi,beneficiranog,breveta i povlastica,a onda dolaze kako feniks iz pepela i spasitelji hrvatskog pomorca u tandemu sa govnima iz SPH i ponovno prodaju muda za bubrige. Ma svi se stavite kao nezaposleni tko god ima dovoljno navigacije za obnovit brevet.Svi lovu u strane banke(sad je to i legalno),ne placajte nista sto platit ne trebate. Jasno ovo je stoki sitnog zuba tesko objasnit,ali eto tako se treba borit.Zajednistvom i solidarnoscu.

Last edited:
........Od firmi,beneficiranog,breveta i povlastica,a onda dolaze kako feniks iz pepela i spasitelji hrvatskog pomorca u tandemu sa govnima iz SPH i ponovno prodaju muda za bubrige. .....

Meni, ka članu Udruge pomoraca Hrvatske, ova opaska zvuči ka uvreda. Nisan čovik koji se vriđa tek tako, ali mogu promislit da si ovo reka zbog svog neznanja. Ako je provokacija, sa mnom nisi uspija, ali bi moga dobit "jezikovu juhu" od drugih!

Da ti odgovorin Branko, da li smo u pravu kad bi tražili ostala građanska prava zagarantirana Ustavom RH, a dokinuli su ih nam sa aktualnim Pomorskim zakonikom. Di to ima da se jednim krovnim strukovnim zakonom dokidaju ustavna zakonska građanska rješenja koja nas pravno sljeduju kao građane ove države? Mislim da tu netriba završit Pravni fakultet, svaka čast onima koji jesu i koji svoj pravni posal rade sa ljubavlju i poštenjem, ali da bi mi došli do naših zakonskih prava u nekoj drugoj državi vrlo lako (osim u našoj RH), a pogotovo kad bi našu tužbu formirali i proslidili u Strasbourg ka tužbu protiv dokidanja građanskih i ljudskih prava dokinutih strukovnim Pomorskim zakonom.

To je po meni selektivno pravo, neznam doslovni pravni izraz, ali znam vrlo dobro o čemu pričam. To je isto kao kad bi netko u RH nekim drugim strukovnim zakonom nekoj drugoj skupini građana RH istog zanimanja, dokinuo ustavna zakonska građanska rješenja, kao npr. šumarima RH krovnim Sumarskim zakonikom, ribarima Ribarskim zakonikom, metalcima Zakonom metalskih radnika i sl. Naravno da takvi zakoni ne postoju, već svi oni imaju strukovne kolektivne ugovore potpisane sa svojim sindikatima i Vladom. Stoga je jedino logično rišenje da je SPH jedan svoj kolektivni ugovor o Hrvatskim pomorcima, skupa sa MMPI-om priredija i ozakonija u Pomorski zakonik koji je sad na snazi. Nemogu drukčije o tome razmišljat nego na ovakav način. Zato se SPH i teško bori protiv tog istog Pomorskog zakonika, premda javno se ograđuju, međutim taj zakonik je njihovog pera djelo!! Mislim da je naš Pomorski zakonik i njegova rješenja samo politička platforma jedne političke stranke, bez pravnih ni strukovnih temelja i ovaj Pomorski zakonik če se urušit ili če ić na reviziju čim netko drugi dođe na vlast u RH ili pod prisilom minjanja iz institucija EU, kad postanemo punopravni član EU-a. Zato mislim da aktualni Pomorski zakonik je donešen pod političkom prisilom HDZ-a i nema tešku pravnu težinu. To je moj odgovor, te ima li pravnika u RH koji bi ovo sve mogli rušit, ako su pravno školovani. Međutim, pitanje je imaju li naši pravnici MUDA bavit se ovim pravnim problemom pomoraca, jer je mozda to preveliki zalogaj za njih i iziskuje preveliki pravni i vremenski angazman i nemogucnost lova u mutnom.

Stoga mi iz UPH bi potpisali naše urušavanje i gašenje sa javne pomorske scene RH, kad bi se mi javno stavili na stranu SPH. Druga je stvar diplomatski podrzat neke ideje SPH na buducim sastancima u MMPI/u, cisto da se vidi da mi vidimo malo dalje od nosa ka oni u SPH, u buducnost pomoraca u RH. To je i dovelo sve ostale pomorske udruge u tu poziciju (npr. Udruge pomorskih kapetana, Udruge pomorskih strojara..) koje su prešutno prešle priko prijedloga Pomorskog zakonika prije njegovog definitivnog usvajanja 2007 godine, pa su ih i njihovi dosadašnji članovi počeli napuštat, a te udruge su skoro pa marginalizirane.

I onda smo se mi iz UPH pojavili na javnoj pomorskoj sceni RH i napravili „nered“ svojim legalnim traženjima i idejama u poboljšanju i sređivanju nelogičnih i nepravičnih zakonskih rješenja za RH pomorce kroz legitimna zakonska rješenja i sustav, ma koliko to utopijski zvučalo. Ako smo donquihotski ušli u borbu sa vjetrenjačama, priznajem, ja sam to od početka upozorava da če bit teško i da je suprotna strana na sve spremna za diskreditirat naše zahtjeve i čak naše osobnosti pojedinaca iz udruge koji se javno eksponiraju u ime UPH.

Tako da uspoređivat nas iz UPH i SPH, koji su na hrvatskoj pomorskoj sceni 21 godinu i kumovali upropaštavanju hrvatskih brodarskih kompanija, te predlaganjem loših pomorskih zakona nema usporedbe..

A to Branko, ako misliš da smo tribali izač na ulicu i „crvene kape o sikire“ za borit se za pomoračku pravdu, onda samo naprid. Mislim da naš svit nije sposoban svatit di je dobro di je zlo u hrvatskoj politici, jer je sve iskrivljeno.
A mi u UPH nismo političari, ni sindikalisti!

Last edited:
Ma na tandem nisam mislija UPH nego Vladu i SPH. Svaka cast UPH i svemu napravljenom do danas.Malo sam se nepsretno izrazija pa je misao ispala nerazumljiva.Sto se tice SPH oni su izgubili svaki kredibilitet ako su ga ikada i imali.Jedina snaga sto je oni imaju je harac koji uzimaju budalama temeljem kolektivnih ugovora sa firmama i agencijama. Sjetimo se Bozic nije posta kriminalac u zadnju godinu dana.Njegov krimen seze jos od sredine 90tih.Medjutim SPH ga je nagazija kad se presta placat reket u vidu clanarina prema SPH.Kad se nije vise odakle imalo za davat.Kad je prisusila spina i kad su se prorjedili ruckovi i vecere.Tada se ovi dobrotvori i zastitnici hrvatskog pomorca pocinju glasnije javljat i glumit pravednika medju pomorcima.
I nemojte ovo budalama shvacat ni osobno ni zlocesto jer razumin da puno ljudi ni nema izbora nego ic preko agenta.

Last edited:
Ma ovi crta zara je moj heroj. Čovik oti??a u poljsku i sve rije??ija. A mi smo svi pizde ja prvi. Nemam muda za tako ne??to, tribali bi se organizirat i svi kolektivno otič u poljsku. ? to vi??e to bolje i onda bi nam omogučili i predavanje na engleskom koliko san ga shvatija i zajebali bi ove na??e razbojnika.A i mogli bi se međusobno pomagat. BANIRAJMO novi program nemo?žemo pristat na ovo, ovo nije to ??to smo tili i tra?žili.

Zara HEROJ.

U Nizozemskoj je skola sa stanom i hranom oko 15000 do 16000 eura a to je ista cijena ka i kod nas jer kad platin upisninu,stan i putne troskove 6 miseci doc ce me na isto.

U Nizozemskoj je kompletna cijena i tecaja i smjestaja, ispita i hrane bila prije 6 godina 10 000 E. Trajalo je oko 5 mjeseci, malo manje, predavac i ispitivac su bile iste osobe, ukoliko nebi prosao ispit, odmah se polaze za dva dana, znaci ljudi nastoje i pomoc, ne da se padne, nije im u interesu, nego da te upute i da polozis. Nje bilo zavrsnog ispita, nego krajnji: Kapetanski ili prva klasa. Eto toliko ukratko!

U Nizozemskoj je kompletna cijena i tecaja i smjestaja, ispita i hrane bila prije 6 godina 10 000 E. Trajalo je oko 5 mjeseci, malo manje, predavac i ispitivac su bile iste osobe, ukoliko nebi prosao ispit, odmah se polaze za dva dana, znaci ljudi nastoje i pomoc, ne da se padne, nije im u interesu, nego da te upute i da polozis. Nje bilo zavrsnog ispita, nego krajnji: Kapetanski ili prva klasa. Eto toliko ukratko!

ka i u poljskoj,samo napominem triba imat prebivaliste negdi u eu-to je jedini problem zasad

Ma ovi crta zara je moj heroj. Čovik oti??a u poljsku i sve rije??ija. A mi smo svi pizde ja prvi. Nemam muda za tako ne??to, tribali bi se organizirat i svi kolektivno otič u poljsku. ? to vi??e to bolje i onda bi nam omogučili i predavanje na engleskom koliko san ga shvatija i zajebali bi ove na??e razbojnika.A i mogli bi se međusobno pomagat. BANIRAJMO novi program nemo?žemo pristat na ovo, ovo nije to ??to smo tili i tra?žili.

Zara HEROJ.

prika madari slovaci cesi bjelorusi tamo rade licence na engleskom,jer kad je vise od dvoje ljudi tecaji idu na engleskom.

ja tecaj vise nisan moga to cekat,i gubit lovu,napravija san licencu i danas radin za duplo vecu placu nakon cega mi se sve vratilo

nasmija si me maloprije
pozdrav:uzdravlje

Last edited:
Evo kao sta sam obecao uputio sam mail i pitao u vezi tog novog tecaja par stvari.

Mislim da je ovaj program jako los i nije uopce napravljen kako je zamisljen za pomoc pomorcima nego se opet islo na ruku fakultetitima. Evo objasnjenje.

Najvaznija tocka ovog samoubilackog programa je da se mjeseci provedeni na skolovanju ne uvode u kvotu od 183 dana ( Dakle aj na tecaj i plati porez )

Evo moja pitanja upucena u MMPI i na fakultet i evo odgovor na njih

MOje pitanje:

Da li je cijena od 65000 kuna fiksna cijena u koju je ukljuceno sve misleci na ispite,knjige itd? Najvaznije pitanje je koliko ce se puta godisnje odrzavati poseban program i u kojim mjesecima?

Odgovor

cijena je fiksna. Ne uključuje knjige. Ispiti su uključeni u nju. Program
će se odr?žavati prema prikupljenom broju kandidata. Za sada ih ima dosta
koji čekaju pa ćemo nastojati započeti već krajem veljače sa prvim
turnusom. Nećemo se vezati za mjesece već ćemo anketirati
pomorce-kandidate i prilagoditi se njihovim ugovorima.

Lip pozdrav :uzdravlje

Back