DP introduction

beta

CH/OFF
Trenutno sam 2\O na generalnom teretu a sad me interesira prelazak na DP brodove.

Javio sam se u Adria Mar za DP Introduction, i sad me interesira sta se sa tim brevetom moze bit jer za drugi DP brevet mi treba mjesec dan na DP brodu

Ako neko moze pojasnit to i pomoc bio bih zahvalan

Pozdrav Beta !
Puno njih organizira DP tečajeve ali retko ki od tih će ti nać posal. Obično kompanije salju svoje ljude na DP tečaje ili tra?že ljude sa iskustvom na DP-u ( u Engleskoj ima jako puno pomorci ki su polo?žili te tečaje jo?? na početku DP-a ali posal nisu na??li na DP - veća ponuda od potra?žnje) Moj savjet : tra?ži posal na offshore kompanijama, npr. na suplajeru ko drugi off. a onda će ti kompanija organizirat daljnje tečaje.
Groff !

Znaci ti preporucas da ne polozim to? Mislio sam da je to barem mali plus a nije mi takav problem platit 10 000 ako ce mi otvorit neka vrata

Interesira me dali taj DP introduction je uvijet za bit nesto ili je to nesto kao B2 na obicnom brodu. Dali se sa tim Introductionom se moze obavljat koja duznost na DP brodu

Ne preporučan ti ni??ta, sam odluči, samo ti ?želin reć da ti to ne garantira posal jer puno ljudi ima polo?žene i sledeće nivoe DP ali se te??ko tako ubacit. Ponavljam, lak??e je ako nađe?? firmu koja ima DP brodove a onda krene?? redom, npr moja firma ima i suplajere i ronilačke brodove i tamo 2nd off ne mora imat DP jer manovre delaju barba i prvi a drugi ima samo navigaciju i tako se napreduje ( ali za sad od nautičara su samo holandezi). Takov sistem imaju holandezi i neki norveđini. More?? isto provat tra?žit firme ke imaju dregere jer je taj posal va veloj ekpanziji posebno va prezijsken zaljevu, dubaj i ostali.
Pozdrav !

A znam za dubai i to ali prijatelj je tamo i da nije bas nesto, bas da bi i on na DP o da se makne od tamo.

Hvala na iskrenom odgovoru, znaci ovaj DP Introduction je ustvari nista

Bok Beta,
DP Induction i DP Simulator su samo kursevi i bez iskustva neznace nista. Nemoj nasijedati pricicama da DP Induction kurs jamci posao na DP brodu jer to nije istina. Ima daleko skupljih tecajeva za Offshore, tako da tvoj tecaj ne predstavlja nikakvu ustedu poslodavcu, vec eventualno pokazuje tvoji interes za DP. DP tecajevi+6mj navigacije, odnosno licenca jamac su nekakvog iskustva sa kojim se dobijaju dobri poslovi gdje se DP placa (ROV, DSV, Const. Drilling). Tamo kamo najcesce i najlakse upadaju nasi ljudi jesu DP Supplyeri gdje se DP ne placa, tecajevi nisu "must" ali i to je pocetak na putu do dobrog DP posla.
Prije 18 mjeseci i ja sam bio u situaciji kao i ti. Otisao sam u UK i napravio tecaj. Nakon 7 dana dobio sam posao i firma mi je platila Simulator Course. No od onda se je situacija promijenila. Znam 5 kolega koji su napravili kurseve u Italiji, a posao nisu dobili. Sa ovim DP Centrima u Hrvatskoj jos ce biti vise ljudi koji ce sa DP Inductionom traziti posao. Kao sto je rekao Groff, najbolje je naci posao na nekakvom DP brodu pa raditi kurseve makar ih i sam platio. Ovako koristi imaju samo DP Centri i nitko vise.
Pozdrav

Postovanje svima,

Tom, isti slucaj sam i ja imao. I ja sam DP Induction prosao o svome trosku u Lowestoftu. Jedan od razloga zasto su mi dali posao u offshore je bio bas DP Induction jer ostale kolege nisu ga imali.Cak su mi i refundirali novac od tecaja koji je bijo unazad godinu dana.
To je sada mac sa dvije ostrice, polozit ili ne, ovisi od covika do covika.
Pozdrav

pozdrav maritimo,
tocno to je sada mac sa dvije ostrice, no htio sam upozoriti na to da ih je dosta napravilo tecaj, a ipak nisu nikamo upali, znaci bacili su novac. u sitaciji kada puno ljudi ima DP induction, to i nese vise biti big deal za employere.
vidim da radis na Transoceanu, jesi li odmah tamo upao ili??

Jesam ali uz preporuku jednog kapetana. Bio sam sedam mijeseci doma a od toga cetiri na placi dok se nije naslo mijesto

??ivot na DP brodu.

??ivot na DP brodu.

Iman ponudu za ETO na DP brodu, relativno dobra placa, ali neman nikakav DP tecaj. Nisam se nadao ponudi. Mozda za ETO i nije potreban.
Zanima me kakav je socijalni zivot na tim DP brodima i ima li razlike u poslu između DP i drugih brodova!?

u Lowestoftu u UK ti je DP Induction 1222 GBP cijeli tečaj,sa avionskom kartom a la ryan air te smještajem ne znam da li bi te išta skuplje došlo.Nisam iščačkao detalje da li ti mogu oni osigurat jeftino spavanje i hranu,ali znam da na svojoj stranici imaju termine za kurseve unaprijed pun klinac.

Najbolje ti je kontaktirat ovaj "DP centre", jer je on priznat od strane NI (nautical institute)...vidia oglas u Telegraphu o otvaranju tog centra u Splitu...nalazi se u centru grada, bivsa zgrada od Dalme...
Cijene smjestaja...najbolje ti je nac' neki apartman...ima ih masu...

Je, dobro ti je napisa sea_st. DP Centar ti je priznat od NI. Bija san polagat u 11. misec. Cjene su ti: DP Basic 10,000 kn i DP Advance 10,500 kn. Tecaj traje 4 dana, obicno od ponediljka do cetvrtka, od 9 ujutro do 3 popodne. Zadnji dan ti je nesto skraceno. Ujutro (do rucka) teorija, a posli rjesavas vjezbu. Predavac je prva liga, mlad covik,a pun iskustva, nema pitanja na koje ti ne zna odgovorit. Osiguran ti je rucak, itd. A vidi ces ako pođes ... Uglavnon osta san ugodno iznenađen, jer san navika na polaganje breveta u pomorskoj i slicnin mistima di se prema tebi ponasaju ka da si jos uvik njihov ucenik koga mogu zajebavat kako stignu (a ti in to i placas).
DP ti nece osigurat posal, ali mislin da je plus kad saljes aplikacije offshore kompanijama. Nije obavezan i nije po STCW-u (za sada).

vise se ne nalazi u Dalme vec u zgradi Jadroplova na katu,imaju oznake na zidu do kancelarije..ako ti se ne da ic do tamo ,javi se na tel Predri Radovnikovicu 091 515 7349

Trenutno sam 2\O na generalnom teretu a sad me interesira prelazak na DP brodove.

Javio sam se u Adria Mar za DP Introduction, i sad me interesira sta se sa tim brevetom moze bit jer za drugi DP brevet mi treba mjesec dan na DP brodu

Ako neko moze pojasnit to i pomoc bio bih zahvalan

Da ne bude zabune, mozes ti u offshore uci i bez DP-a. Sve ovisi o tome koliko te netko zeli uzeti. Jest da je Basic Course neka prednost ali kao junior oficiru gladat ce ti vise background tj iskustvo. Ako se ti njima svidis, DP kurs je samo formalnost koju ces odradjivat kasnije. Ja sam u offshore usa ko 2/off bez DP-a. Inace dobro vam je znat, da sav staz stecen na DP brodu cak iz bez Basic Coursa VRIJEDI za kasnije stjecanje licence, ako vam je master spreman to potvrdit pecatom na bianco papiru iz Logbooka.
Inace prije par godina Basic je znacio nesto, danas vec firme uvjetuju Unlimited licencu jer se "istancalo" dosta breveta.

Meni objasnjavalo za shuttle tankere..dakle, nesto kao vjezbenicki dnevnik gdje ti master upisuje "radne sate" na temelju kojih dobivas pravo stjecanja unlimited licence. northsea ce me ispravit ako grijesim..

U par navrata sam vidio da se spominje taj logbook. O cemu se radi, moze malo pojasnjenje? :)

u LB se biljeze DP kursevi, dani na DP brodu, DP Klasa, vrsta broda odnosno operacija koju brod vrsi, poznavanje pojedinih dijelova sistema i konacno potpis i izjava zapovijednika da si zadovoljavas kriterije za DP licencu. LB ce ti dati svaki trening centar sa Nautical Inst. licencom.

koliko znam dani na na DP brodu prije DP inductiona vise se ne priznaju, vec se dani pocnu brojati iskljucivo nakon tecaja.

btw neznam zasto ti kompanija inzizstira na DP tecaju ako ides na Seacore. AHTS i PSV nisu DP specijalizirani brodovi i za tu vrstu brodova DP kursevi nisu toliko vazni.

Last edited:
u LB se biljeze DP kursevi, dani na DP brodu, DP Klasa, vrsta broda odnosno operacija koju brod vrsi, poznavanje pojedinih dijelova sistema i konacno potpis i izjava zapovijednika da si zadovoljavas kriterije za DP licencu. LB ce ti dati svaki trening centar sa Nautical Inst. licencom.

koliko znam dani na na DP brodu prije DP inductiona vise se ne priznaju, vec se dani pocnu brojati iskljucivo nakon tecaja.

btw neznam zasto ti kompanija inzizstira na DP tecaju ako ides na Seacore. AHTS i PSV nisu DP specijalizirani brodovi i za tu vrstu brodova DP kursevi nisu toliko vazni.

Evo lipo ti je objasnia Tom. Logbook dobijas od DP centra di si odslusa Basic. Nakon toga ti triba misec dana familijarizacije na DP brodu pa onda mozes na Simulator tj advanced.
Nakon toga skupljas 6 miseci staza i dobijas brevet, ovisno na kojoj si klasi bia, Limited ili Unlimited. Vise o tome mozes nac na stranicama Nautical Instituta, trazi DP Training Flowchart.
Ovo da staz od prije nego sta ti daju Logbook mi je novost, moze bit da su prominili. Cua sam nesto o tome jer je prije moga i u Kuhar po zakonu u DP Opretare a navodno sad vise ne moze...

Inace Tom, neznam odakle ti podatak da PSV i AHTS nisu specijalizirani DP brodovi? Ne znam sto mislis "specijalizirani"?
Ja sam trenutno isto na novogradnji PSV DP2 i vise niti jedna firma koja drzi do sebe ne radi brodove PSV ispod DP 2 (jer chartereri inzistiraju na tome) a AHTS da ne spominjem...
Takodjer moramo imat dva Unlimited operatera (obicno Master i Ch Off) a ostali junior casnici su ili Limited ili u procesu traininga...
Pa imas cak i Crew Boat danas sa DP 1...

@skembo
To sta ti je obrisalo post ne znaci da mi je promaka.Pizdim bezveze.Nemoj si laskat. Ono je suriova realnost.Zakon ponude i potraznje. Prije je i kuvar moga ic na DP kurs.Odnedavno ne vise.Provjeri ovo sta sam ti napisa. A realnost je ovo.Adriamar izbacuje 40 DP kandidata mjesecno u Hrvatskoj,a imaju i training centar u Crnoj Gori nisam siguran dali je i za DP ali i ako nije moga bi bit uskoro. Sto mislis za 2 godine koliko ce se trazit takvih sekonda palube sa iskustvom DP operatora i koliko ce ih bit na trzistu.Moglo bi se desit da ih ovakvim tempom bude ka kumpira pa da place budu i manje nego u shippingu.Toliko o pizdjenju.

@skembo
To sta ti je obrisalo post ne znaci da mi je promaka.Pizdim bezveze.Nemoj si laskat. Ono je suriova realnost.Zakon ponude i potraznje. Prije je i kuvar moga ic na DP kurs.Odnedavno ne vise.Provjeri ovo sta sam ti napisa. A realnost je ovo.Adriamar izbacuje 40 DP kandidata mjesecno u Hrvatskoj,a imaju i training centar u Crnoj Gori nisam siguran dali je i za DP ali i ako nije moga bi bit uskoro. Sto mislis za 2 godine koliko ce se trazit takvih sekonda palube sa iskustvom DP operatora i koliko ce ih bit na trzistu.Moglo bi se desit da ih ovakvim tempom bude ka kumpira pa da place budu i manje nego u shippingu.Toliko o pizdjenju.

E adriamar je malo jači centar. Čisto sumnjam da tih 40 radi kao DP operateri .Ima ih dosta iz Brodospasa koji dođu samo preuzest brevet. Za taj adriamar sam se nasluša svega i svašta. Pitaj kako je u DP centru? ako kompanije drži do sebe poslat će te tamo da polažeš??? I škužaj ako sam te šta uvridija!!!:uzdravlje

Back