Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

pisco

New member
U svrhu da pomognem sa nekim korisnim informacijama nekome tko se nije nikad upustio u jahtaske vode odlucio sam da malo opisem moje iskustvo kao Strojara tamo……nadam se da ce pomoci u stjecanju bar neke vizije posla tamo.
Odmah da kazem da je ovo moje iskustvo i da ne mora biti pravilo kao sto i nije na svima jahtama ali na manjima od 50-60m stvari su skoro identicne sa samo malim razlikama od jedne do druge.
Na pocetku cu reci da sam dugogodisnji strojar sa bravetom Chief Engineer STCW III/2 i iskustvom na svim vrstama brodova i probao sam do tada sve osim jahti. Takoder imam veliko iskustvo na svim vrstama Cruise ship i na svim pozicijama.
Usljed krize koja je pogodila Cruise firme pa tako i moju , a i zbog moje velike znatizelje odlucio sam se isprobati u jahtama osobno da vidim sta je tamo.
Dobio sam ukratko sledecu ponudu na 46m Jahtu private/charter, 5 godina stara koja se nalazi u Francuskoj i traze Chief Engeener permanent position 6000E salary . Poslati CV na adresu jahte i onda ako im se dopadnes intervju. Ukrcao sam se tamo preko preporuke (jer izgleda da tamo ne ide drugacije) koja mi je naglasila da u CV-u stavim najbolju fotku koju imam ili mogu napraviti :hihi…..kasnije sam vidio i zasto…..tu je vaznije kako izgledas nego koiliko znas
Nakon toga me je nazvao Kapetan jahte (nazvat cu ga ovdje Kapetan koji to u stvari ni po jednome paramatru u pomostvu nije zasluzio da ga se tako zove, osim valjda ovdje) i napravio intervju samnom i pojasnio mi ukratko ponudu. Rekao mi je da je jahta u very busy charter i da ima kapacitet 12 putnika i 6 clanova posade, da svi dijelimo kabine udvoje dok je Jahta u charteru a poslje u vrijeme zimovanja ostajemo samo 3 clana posade Kapetan, ja i C.Mate i onda mozemo spavati sami u kabinama……dodat cu ovdje da dvije kabine znaci nas 4 (2 muskarca i 2 zene) dijelimo jedno kupatilo. Kad je jahta izvan chartera kuhamo sami jer se iskrcava Chief Cook i Stewarts. Tokom zime jahta ide u Dry dock i ostat ce tamo mijesec dana, a od mene se trazi da se svi moguci radovi i problemi rijesavaju ako je ikako moguce bez da se zovu serviseri sa kraja.
Posto sam vec bio tvrdo odlucio da cu poci probati taj posao i da kako kazu probijem led pristao sam na sve te uvijete, bez obzira sto naprimjer nikad u zivotu nisam spavao udvoje u brodskoj kabini itd. ..al velim idem pa cu probati…..
Kapetan me je zatim zamolio ako mogu doci cim prije da preuzmem duznost jer se ovome Upravitelju kojega mijenjam jako zuri ( poslje sam vidio i zasto …..a u masi oglasa za jahte pise start immediately or ASAP) a ako ne uspijem napraviti s njim handover da on kao Kapetan takoder pozna jahtu vrlo dobro (to sam vidio poslje , da se ovdje svi u sve jako dobro razumiju).
Upravitelj koga sam dosao zamjeniti je bio mladi Ukrajinac koji nije imao nikakav bravet kao ni ostali na Jahti nego je navodno zavrsio neki kurs za motoristu . Covijek mi je napravio handover kao sto bi kod nas na kruzerima napravio mazac mazacu ……ali bilo je i ocigledno da je htio pobjeci sa jahte cim prije.
E sad poslje preuzimanja duznosti od Ukrajinca Kapetan mi objasnjava sta je sve jos moj posao na Jahti.
Dakle osim makine idem na provu na vez i sidro…..ja sam na provi, Mate je na krmi……znaci priprema za partencu i manovra za mene izgleda ovako: Startam generator i idem na kraj odkopcati shore connection cable, njega sam smotam u makinu i odpojim vodu sa kraja…uzmem brojila i zapisem…….zatim podem napravit steering gear test, potom stavit drugi generator i dva glavna MTU motora i javim Barbi da moze uzet thrusters ….onda idem na provu na vez. Napomenut cu da je makina od motora prema krmi toliko mala da moras doslovno na koljenima ici tamo. Takoder sam neprestano hodao bos bez postola ( kad sam spomenuo safety shoes su me cudno gledali)…..razumijem da se po jahti u nadgradu i palubi hoda svagdje bos ali u makini mi je to jednostavno bilo neprihvatljivo…….nismo u Indiji…..al sta ces ovo su Jahte. Onda kad sam dezurni (tj.sam na jahti jer svi zbrisu nekamo) moram mess gdje jedemo ocistiti, sve pijate i padele sto su ostale poslje jela staviti u dishwasher i poslje staviti na svoje mijesto, zatim isprazniti sve kante za smece na jahti (kihinja,mess,makina) i svu robu koja je za pranje (posteljina, majice itd.) staviti u perilicu i poslje naravno u susilicu .....ja kao Chief Engineer znaci i to moram raditi …..ali dobro na to sam se odmah privikao jer ovdje kao svi sve moramo radit.
Da napomenem da je ova jahta bez obzira sto je mala u odnosu na velike cruzere ima skoro sve uredaje isto kao npr. Stabilizers, Thrusters , Reverse osmosis, sewage itd….ali u jako malom prostoru……
E sad dalje pogledajte ovo…jahta nije u charter, kuharica je off a ja radim na pozarnoj pumpi dole i podne je…. izadem a rucka nema, dakle sad bih si trebao sam poci kuhati da nesto pojedem ili salama sir iz frizidera…..taj dan je Barba uskocio pa je rekao da ce on poci kupiti u Mc Donald jedan Burger za nas. Ujedno bih sad kad smo kod hrane na Jahtama rekao da je to bilo za mene najvece iznenadenje ili razocaranje, jer svi od kojih sam slusao prije su hvalili upravo to i govorili da se na Jahtama ubjedljivo najbolje jede, nema ogranicenja panatike , kuhar je 5 zvjezdica , friska hrana i ostali hvalospijevi o tome. Ovdje je bilo sledece, kuharica iz Indonezije i sve sto kuha gleda da joj cim prije ispadne iz ruku i da pobjegne doma (imala je iznajmljeni stan u tom gradu) marenda se preskace jer ona dolazi oko 9 uri, za rucak nesto nabrzinu napravi a za veceru moramo se snalazit sami jer je ona vec zbrisala….. inace sto god skuha ima 5 milijuna zacina…..kuha se za posadu vecinom ono sto ostane od charter i piletina/svinjetina uz neizostavnu rizu….panatika iznosi 12 eura tako mi je rekla. Kad smo u charter onda izgledaju dnevni obroci ovako, dorucak uhvati sam nesto iz frizidera, rucak zavisi kad dolazimo i gdje dolazimo i dali su gosti budni, dali spavaju itd…..tako da nekad se preskace i rucak jer jednostavno gosti cim rucaju odmah hoce da idu nekamo i svi smo zauzeti ……vecera jedan dan na 6, drugi na 10 navecer…..znaci reda nikakvoga nema, a kvalitetno nesto sam pojeo jedino kad sam izasao van u grad i otisao u restoran. Za usporedbu do nas je bila vezana Jahta 2 metra manja i situacija je bila dosta slicna ako ne ista……tamo je bio Kapetan ujedno i gazda Jahte a njegova zena je bila kuharica, mali Talijan iz makine mi govori da je kod njih slicno sa hranom…..s druge strane takoder Jahta slicna Turcin zapovijednik sam kuha za sebe a ovi drugi za sebe, kuhar Rus gleda da zadovolji goste a posada snalazi se……..dakle nismo bili bas izoliran slucaj.

Al dobro sad cu reci par rijeci o tome sto mi je stvarno jako smetalo tamo. Tamo su ljudi toliko slobodni da se u sve diraju bez da ikoga ista pitaju…..naprimjer Mate ulazi u makinu i otvara Switchboard panel bez moga znanja…..konobarica u mess na touchscreen panel nesto caprka pa mi zaustavi pumpu od AC….poslje kao sorry htijela je upaliti svijetla na palubi pa se zeznula. Drugi primjer dezurna je bila od Barbe zena (takoder konobarica) u nedelju , ja ostavim sve kako treba (gray, black, fresh water tanks ok ) i kazem joj da je sve u redu i da ne treba nista dirat niti kontrolirat i izadem se prosetat van (vani prekrasno vrime) …..nakon po ure poruka od nje da joj se nevidi nijedna kamera na Jahti i da se ne osjeca sigurno i ako mogu doci vidit sta je……ja dodem i nadem sledecu situaciju…..port Generator mi radi i u mrezi je, a ne shore connection…..dakle ona je drkala po touchscreen panelu u mess-u i pogresila stranicu i odpojila struju s kraja i nastao je kratki black out prije nego je startao generator ……ona nije ni znala kad sam dosao da nam motor radi …..i onda naravno sve su se kamere izgubile i trebalo je cijeli system resetirat …….kad sam rekao to Barbi on je rekao da mu je cudno i da nezna sto je tocno bilo i kako joj se to desilo s obzirom da ona zna dosta toga…….kao i on jedan dan mi dolazi dole na glavni motor i pocinje mi objasnjavat problem na visokotlacnoj pumpi jer kao on doma ima Jeep a to je isto…..bas tako, Jeep i brodski motor …..nemoze covijek vijerovat na kakav sam amaterizam i neprofesionalnost ovdje naisao. I sad treci primjer, Barba organizira u subotu BBQ vani malo izvan grada u povodu kraja sezone i zavrsetka chartera (to se kao uvijek tradicionalno tako radi) i poziva sviju da dodemo na 7 navecer tamo. Ja vidim da se svi spremaju za festu pa cak i Mate koji je dezurni taj dan…..veim njemu da je u redu i da on moze poci a ja cu ostati umijesto njega na Jahti…..a on mi veli da cemo poci svi tamo a njega ce zamijeniti veceras za to vrijeme jedan njegov prijatelj koji zivi tu blizu…..taj je navodno njegov prijatelj bio jedanput Dackhand na nekoj jahti…..i veli da ce mu on (umijesto ja) nabrzinu objasnit osnovne stvari u slucaju necega….otisa je doli i obljepio pola makine sa nekim oznakama na papiricima, pravi handover nema sta..…i veli njemu mozes popit sta hoces iz frizidera a mi cemo ti brzo doc…….tu noc kad smo se vratili ja sam ispumpavao 3 puta tankove van sto nisam nikad prije…..pitaj Boga sta je taj dirao..
E sad opet vam kazem nemogu reci da je svugdje tako ali Jahte oko mene su imale isto slicnu situaciju…..Turcin Komadant rastavlja garage platform do mene i pomaze mu kuhar i konobarica….pitam ga sta nemaju Engineer a on se smije i kaze da je on i jedno i drugo. Iz razgovora i druzenja sa ostalim jahtama vidio sam da ispod 70-80m Jahte nemaju veze sa pomorstvom i kao takve bi mi profesionalni pomorci trebali izbjegavati jer to jednostavno nema vezi sa nicim (ali opet zanimljivo da niti na takve kao nemozes upasti bez iskustva). Dakle vijerojatno je na tim Mega Jahtama je drugacije ali opet nisam bio tamo pa ne mogu tvrditi nista.
Na kraju jos neke zanimljivosti, naprimjer WiFi , TV …..imali smo samo dok su gosti od chartera na Jahti a kad nisu nista…..susjedne jahte takoder….a u 2020 godini smo.
I sad pogledajte jos ovo 30 days annual leave plus 10 days flag holidays , znaci 40 dana godisnjeg i htjeli bi da dobiju iskusnog Chef Engineer koji moze sve rijesavat sam bez icije pomoci i pristati na sve ovo gore navedeno……osobno mislim i da je placa duplo veca tesko da bi itko na to na duze staze pristao. Na ovoj jahti sam vidio da se nitko nije zadrzao na mojoj poziciji duze od 3 miseca.
Ja sam se kao sto pretpostavljate na kraju zahvalio i otisao ca tj. vratio sam se na moju staru firmu koja me je u meduvremenu zvala nazad.
Malo sam vas mozda izmorio sa ovim svojim opsirnim opisom ali se nadam da mi necete zamjerit.
Pozdrav svima na Pomorac.net

Dobar opis svaka cast.
Cim sam dosa do ovog dijela gdje ste napisali da su trazili od vas da sto vise problema rijesite bez da zovete servis znao sam sto cu u nastavku teksta jos procitati.
Ja uvik kazem ako netko od nas tko nema iskustva na yahtama dobije posao tako na nekoj to mora biti jedan jedini razlog (nitko nije htio tamo ici) jer sve sto valja je popunjeno i na takva se mista tesko upada.I u yahtingu se sve zna di sta kud tamo da ekipa s iskustvom tocno zna sto ih ocekuje na yahti za koju dobiju ponudu.
Kao i u svakoj grani pomorstva svaki pocetak je tezak tako i ovaj u yahtingu, mada opet svaka yahta je individualna.Dosta ljudi znam koji tamo navigavaju i svega sam se naslusa od prica slicnih tvojim pa cak i gorih, do onih di voze gazdini Ferrari po Monacu i dobivaju na kraju sezone pozamasne poklone u vidu novaca ili nekih drugih stvari.
Ode je stvar cista i jasna s obzirom da jedan CE mora necije mudante prati i susiti tu je odgovor u onom da su ljudi na tim pozicijama vecinom neki mazaci koji su doli do papira pitaj Boga kako.
Ostale detalje iz ovog posta ne treba ni komentirat jer je tu ocito situacija ajme majko.
Tocno to sto ste rekli za pomorce s karijerom samo u obzir dolaze yahte preko 70/80 metara, a ove male po meni se treba samo prihvatiti ako si dobro upoznat s situacijom na yahti ili ti je netko od dobro poznatih ljudi tamo pa ce ti reci kakvo je zaista stanje iz prve ruke.
Al svakako jedno dobro iskustvo.

Tocno to sto ste rekli za pomorce s karijerom samo u obzir dolaze yahte preko 70/80 metara, a ove male po meni se treba samo prihvatiti ako si dobro upoznat s situacijom na yahti ili ti je netko od dobro poznatih ljudi tamo pa ce ti reci kakvo je zaista stanje iz prve ruke.
Al svakako jedno dobro iskustvo.

Potpisujem strojara isto,ispod 70m su barke i to je totalno drugo sistem. Nema hijerarhije i svi sve rade. Dobro za mlade za upasti u jahting i polako prema većim jahtama. Hvala na podijeli iskustva. Ja sam bio na 125m i to je isto kao na putnickom sto se hijerarhije i opreme tiče. Hrana i internet top. Kabine se dijele ali imaju kupaonu. Seniori imaju solo kabinu i čišćenje iste. Plaće dobre i permanent,nitko pa ni čistačica nema ispod 40k eura.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

A moj pisco, toliko godina navigaješ, a kao da si s kruške pao :)

Radio sam neko vrijeme u servisu za jahte.

Na jahti je bitno da si čist i uredan, zgodan i uvijek nasmiješen. Bitno je da sve štima i da se vlasnici/gosti dobro osjećaju, a svak želi da bude u ugodnom društvu, ne u društvu nekog namrgođenog prljavca koji čupa neke pumpe po brodu. Nije to posao za normalne radne ljude.

Sjećam se poljskog kapa koji je došao s tankera na jahtu pa je odmah izgubio posao na jahti jer je on šetao oko u radnom kombinezonu sa rukavima vezanim oko pasa. Oznojan i malo prljav jer bi naivac pomagao oko promjene ulja u motorima. Ah, bilo je komično.

U svrhu da pomognem sa nekim korisnim informacijama nekome tko se nije nikad upustio u jahtaske vode odlucio sam da malo opisem moje iskustvo kao Strojara tamo……nadam se da ce pomoci u stjecanju bar neke vizije posla tamo.
Odmah da kazem da je ovo moje iskustvo i da ne mora biti pravilo kao sto i nije na svima jahtama ali na manjima od 50-60m stvari su skoro identicne sa samo malim razlikama od jedne do druge.
Na pocetku cu reci da sam dugogodisnji strojar sa bravetom Chief Engineer STCW III/2 i iskustvom na svim vrstama brodova i probao sam do tada sve osim jahti. Takoder imam veliko iskustvo na svim vrstama Cruise ship i na svim pozicijama.
Usljed krize koja je pogodila Cruise firme pa tako i moju , a i zbog moje velike znatizelje odlucio sam se isprobati u jahtama osobno da vidim sta je tamo.
Dobio sam ukratko sledecu ponudu na 46m Jahtu private/charter, 5 godina stara koja se nalazi u Francuskoj i traze Chief Engeener permanent position 6000E salary . Poslati CV na adresu jahte i onda ako im se dopadnes intervju. Ukrcao sam se tamo preko preporuke (jer izgleda da tamo ne ide drugacije) koja mi je naglasila da u CV-u stavim najbolju fotku koju imam ili mogu napraviti :hihi…..kasnije sam vidio i zasto…..tu je vaznije kako izgledas nego koiliko znas
Nakon toga me je nazvao Kapetan jahte (nazvat cu ga ovdje Kapetan koji to u stvari ni po jednome paramatru u pomostvu nije zasluzio da ga se tako zove, osim valjda ovdje) i napravio intervju samnom i pojasnio mi ukratko ponudu. Rekao mi je da je jahta u very busy charter i da ima kapacitet 12 putnika i 6 clanova posade, da svi dijelimo kabine udvoje dok je Jahta u charteru a poslje u vrijeme zimovanja ostajemo samo 3 clana posade Kapetan, ja i C.Mate i onda mozemo spavati sami u kabinama……dodat cu ovdje da dvije kabine znaci nas 4 (2 muskarca i 2 zene) dijelimo jedno kupatilo. Kad je jahta izvan chartera kuhamo sami jer se iskrcava Chief Cook i Stewarts. Tokom zime jahta ide u Dry dock i ostat ce tamo mijesec dana, a od mene se trazi da se svi moguci radovi i problemi rijesavaju ako je ikako moguce bez da se zovu serviseri sa kraja.
Posto sam vec bio tvrdo odlucio da cu poci probati taj posao i da kako kazu probijem led pristao sam na sve te uvijete, bez obzira sto naprimjer nikad u zivotu nisam spavao udvoje u brodskoj kabini itd. ..al velim idem pa cu probati…..
Kapetan me je zatim zamolio ako mogu doci cim prije da preuzmem duznost jer se ovome Upravitelju kojega mijenjam jako zuri ( poslje sam vidio i zasto …..a u masi oglasa za jahte pise start immediately or ASAP) a ako ne uspijem napraviti s njim handover da on kao Kapetan takoder pozna jahtu vrlo dobro (to sam vidio poslje , da se ovdje svi u sve jako dobro razumiju).
Upravitelj koga sam dosao zamjeniti je bio mladi Ukrajinac koji nije imao nikakav bravet kao ni ostali na Jahti nego je navodno zavrsio neki kurs za motoristu . Covijek mi je napravio handover kao sto bi kod nas na kruzerima napravio mazac mazacu ……ali bilo je i ocigledno da je htio pobjeci sa jahte cim prije.
E sad poslje preuzimanja duznosti od Ukrajinca Kapetan mi objasnjava sta je sve jos moj posao na Jahti.
Dakle osim makine idem na provu na vez i sidro…..ja sam na provi, Mate je na krmi……znaci priprema za partencu i manovra za mene izgleda ovako: Startam generator i idem na kraj odkopcati shore connection cable, njega sam smotam u makinu i odpojim vodu sa kraja…uzmem brojila i zapisem…….zatim podem napravit steering gear test, potom stavit drugi generator i dva glavna MTU motora i javim Barbi da moze uzet thrusters ….onda idem na provu na vez. Napomenut cu da je makina od motora prema krmi toliko mala da moras doslovno na koljenima ici tamo. Takoder sam neprestano hodao bos bez postola ( kad sam spomenuo safety shoes su me cudno gledali)…..razumijem da se po jahti u nadgradu i palubi hoda svagdje bos ali u makini mi je to jednostavno bilo neprihvatljivo…….nismo u Indiji…..al sta ces ovo su Jahte. Onda kad sam dezurni (tj.sam na jahti jer svi zbrisu nekamo) moram mess gdje jedemo ocistiti, sve pijate i padele sto su ostale poslje jela staviti u dishwasher i poslje staviti na svoje mijesto, zatim isprazniti sve kante za smece na jahti (kihinja,mess,makina) i svu robu koja je za pranje (posteljina, majice itd.) staviti u perilicu i poslje naravno u susilicu .....ja kao Chief Engineer znaci i to moram raditi …..ali dobro na to sam se odmah privikao jer ovdje kao svi sve moramo radit.
Da napomenem da je ova jahta bez obzira sto je mala u odnosu na velike cruzere ima skoro sve uredaje isto kao npr. Stabilizers, Thrusters , Reverse osmosis, sewage itd….ali u jako malom prostoru……
E sad dalje pogledajte ovo…jahta nije u charter, kuharica je off a ja radim na pozarnoj pumpi dole i podne je…. izadem a rucka nema, dakle sad bih si trebao sam poci kuhati da nesto pojedem ili salama sir iz frizidera…..taj dan je Barba uskocio pa je rekao da ce on poci kupiti u Mc Donald jedan Burger za nas. Ujedno bih sad kad smo kod hrane na Jahtama rekao da je to bilo za mene najvece iznenadenje ili razocaranje, jer svi od kojih sam slusao prije su hvalili upravo to i govorili da se na Jahtama ubjedljivo najbolje jede, nema ogranicenja panatike , kuhar je 5 zvjezdica , friska hrana i ostali hvalospijevi o tome. Ovdje je bilo sledece, kuharica iz Indonezije i sve sto kuha gleda da joj cim prije ispadne iz ruku i da pobjegne doma (imala je iznajmljeni stan u tom gradu) marenda se preskace jer ona dolazi oko 9 uri, za rucak nesto nabrzinu napravi a za veceru moramo se snalazit sami jer je ona vec zbrisala….. inace sto god skuha ima 5 milijuna zacina…..kuha se za posadu vecinom ono sto ostane od charter i piletina/svinjetina uz neizostavnu rizu….panatika iznosi 12 eura tako mi je rekla. Kad smo u charter onda izgledaju dnevni obroci ovako, dorucak uhvati sam nesto iz frizidera, rucak zavisi kad dolazimo i gdje dolazimo i dali su gosti budni, dali spavaju itd…..tako da nekad se preskace i rucak jer jednostavno gosti cim rucaju odmah hoce da idu nekamo i svi smo zauzeti ……vecera jedan dan na 6, drugi na 10 navecer…..znaci reda nikakvoga nema, a kvalitetno nesto sam pojeo jedino kad sam izasao van u grad i otisao u restoran. Za usporedbu do nas je bila vezana Jahta 2 metra manja i situacija je bila dosta slicna ako ne ista……tamo je bio Kapetan ujedno i gazda Jahte a njegova zena je bila kuharica, mali Talijan iz makine mi govori da je kod njih slicno sa hranom…..s druge strane takoder Jahta slicna Turcin zapovijednik sam kuha za sebe a ovi drugi za sebe, kuhar Rus gleda da zadovolji goste a posada snalazi se……..dakle nismo bili bas izoliran slucaj.

Stvarno ti je post odlican i svaka cast na opseznom postu. Sta se tice svega mogu samo reci da je pomorska struka tu jako omalovazavana,

Ali u glavnini se slazem sa svim sta je napisao nas kolega strojar

Kolega ''haggar'' dolazim kao sto sam bio napisao gore sa Putnickih brodova gdje su svi uredni, podsisani, bez tetovaza (ako ih i imaju moraju biti pokrivene) i znaju se ponasati u prisustvu sve vrste gostiju i poslovnih ljudi. To je i jedini razlog zbog cega se sa Kruzera lakse prebacis na Jahtu u odnosu na Cargo brod. Jer oni ljude sa Carga tretiraju kao Gusare.....mada bi jedan terco sa Carga pojeo sve te tamo na Jahtama , bar do 70-80m .....ove Mega neznam al opet sumnjam da su tehnicki potkovaniji od ljudi sa Carga. Takoder jedan 2nd engineer sa CCL, Royal ili NCL npr. je pomorac koji se zna ponasati ljepo prema putnicima, uredan je i cist (postoji veci kodeks oblacenja na kruzerima nego na jahtama) a posao zna neusporedivo bolje obavljati nego ovi na Jahtama (uvijek kazem ove manje, jer Mega nisam proba) i svejedno ti je potrebna neka velika veza i preporuka da dodes tamo jer eto oni su skepticni prema nama :)

Kolega ''haggar'' dolazim kao sto sam bio napisao gore sa Putnickih brodova gdje su svi uredni, podsisani, bez tetovaza (ako ih i imaju moraju biti pokrivene) i znaju se ponasati u prisustvu sve vrste gostiju i poslovnih ljudi. To je i jedini razlog zbog cega se sa Kruzera lakse prebacis na Jahtu u odnosu na Cargo brod. Jer oni ljude sa Carga tretiraju kao Gusare.....mada bi jedan terco sa Carga pojeo sve te tamo na Jahtama , bar do 70-80m .....ove Mega neznam al opet sumnjam da su tehnicki potkovaniji od ljudi sa Carga. Takoder jedan 2nd engineer sa CCL, Royal ili NCL npr. je pomorac koji se zna ponasati ljepo prema putnicima, uredan je i cist (postoji veci kodeks oblacenja na kruzerima nego na jahtama) a posao zna neusporedivo bolje obavljati nego ovi na Jahtama (uvijek kazem ove manje, jer Mega nisam proba) i svejedno ti je potrebna neka velika veza i preporuka da dodes tamo jer eto oni su skepticni prema nama :)

Moj je komentar trebao biti više u šaljivom tonu, ništa zlobno tako da te molim da se ne uvrijediš. Kruzeri su potpuno druga priča, to se slažem.

Kažem, upoznao sam te ljude dok sam radio po jahtama. Ima dosta ljudi koji su Ok, ali ima i ostale sorte koliko hoćeš.

Dodatak:
Što se tiče velikih jahti, mislim da tamo najviše krcaju Engleze i jako teško je upasti osobi iz naših krajeva.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ico
Jako poučno štivo, ali neznam zašto se ničemu ne čudim. Možda zato pto sam na RTLu pratio reality show Ispod Palube

Nisam ja kolega haggar niti pomislio da je to uvrijeda od vas, nego sam htio u tome tonu da jos nadodam da vecina nas nismo nikakvi (mada vijerojatno jos ima poneki takav) razbaruseni pustolovi (kako oni zovu gusari) koji su pusteni s lanca i neznaju se kontrolirat medu normalnim svitom......vec smo normalni ljudi koji itekako poznamo svoju struku i znamo se adaptirati na bilo kakvu situaciju jer s bogatim iskustvom koje imamo mozemo poc na bilo koju vrstu barki.....za razliku od njih :) .....bas bi volija vidit jednog Jahtasa da dode malo na ovu nasu bandu kako bi se snasa :)

Ova moje iskustvo na jahtama sam poceo iz toga razloga sto sam htio da pomognem sa nekim informacijama iz prve ruke nasim kolegama strojarima koji se odluce danas sutra traziti posao na Jahtama da vide sta ih moze tamo docekati. Takoder bih volio (jer zato sam i pokrenuo ovu temu) da se jave drugi nasi kolege koji imaju sigurno puno vise iskustva u ovim Jahtaskim vodama da malo napisu svoja iskustva. Volio bih takoder cuti iskustva sa vecih Jahti kako je tamo. Mislim da se ide sa temom malo dublje a ne da se ostane na onome : trebas nac vezu i uvalit se a onda ti je tamo super ovo super ono ili obratno nemoj tamo jer je uzas itd…. malo argumentirano zasto netko iz svoga vlasitog iskusta misli da je tamo bolje ili losije za nas itd….. mislim da je bilo koja informacija (a u ovome slucaju osobno iskustvo) uvijek dobro dosla……znam da je sve tamo kao i bilo kojoj drugoj bransi individulana stvar za sebe i da se nemoze generalizirat al opet se moze iz opisa iskustava nas pomoraca koji smo bili tamo (ili su jos uvijek tamo) svoriti bar neka okvirma slika stanja gdje bi neki nas kolega iskusni strojar (a i pocetnik) mogao saznati sta ga otprilike ceka ako se odluci poci traziti posao tamo.
Dakle ovdje mislim samo na iskustva …..nikakve adrese agencija , novi poslovi itd. jer o tome ima dosta informacija na ovom forumu.

Na jahti je bitno da si čist i uredan, zgodan i uvijek nasmiješen. Bitno je da sve štima i da se vlasnici/gosti dobro osjećaju, a svak želi da bude u ugodnom društvu, ne u društvu nekog namrgođenog prljavca koji čupa neke pumpe po brodu. Nije to posao za normalne radne ljude.

Kad sam se bio jedno vrime zainteresira za posao na Yahti.Jedan nas ode uvazeni clan inace krema Yahtinga vec zadnjih 15 godina mi je posalo primjer CV-a od svog 2nd.eng.
Coviku u opisu isksutva stoji da je radio na odrzavanju bazena u nekom resortu u Engleskoj, a o strojarskom iskustvu je napisao da je s CE radio 500 rhs servise na motorima.Na prvu ruku mi je to bilo malo smjesno, al onda mi je covik objasnija kako stavri tamo stoje.Njima treba covik koji ce znati gdje treba poci i resetirati internet. a ne da mu zna napravit overhaul pumpe.I to je tako i ja sam tu cinjenicu odma prihvatija.Po menite stvari su ok to i to moras znati ostalo zajebi i Bog te veselija i svi sretni i zadovoljni.

, bez tetovaza (ako ih i imaju moraju biti pokrivene)

Ova stavka je individualna od yahte do yahte.To znam dobro jer ih imam par koje se vide i ne mislim na tom stati, takoder dosta ljudi znam u yahtingu koji ih imaju tako se to moze zahtjevat ili ne.Tako da sam se o ovoj temi vise puta raspitiva.

Što se tiče velikih jahti, mislim da tamo najviše krcaju Engleze i jako teško je upasti osobi iz naših krajeva.

Ja sam cuo podatak da je nasih bilo prije puno vise na yahtama al onda su Englezi pokorili taj sektor dobrano.

Ova moje iskustvo na jahtama sam poceo iz toga razloga sto sam htio da pomognem sa nekim informacijama iz prve ruke nasim kolegama strojarima koji se odluce danas sutra traziti posao na Jahtama da vide sta ih moze tamo docekati. Takoder bih volio (jer zato sam i pokrenuo ovu temu) da se jave drugi nasi kolege koji imaju sigurno puno vise iskustva u ovim Jahtaskim vodama da malo napisu svoja iskustva. Volio bih takoder cuti iskustva sa vecih Jahti kako je tamo. Mislim da se ide sa temom malo dublje a ne da se ostane na onome : trebas nac vezu i uvalit se a onda ti je tamo super ovo super ono ili obratno nemoj tamo jer je uzas itd…. malo argumentirano zasto netko iz svoga vlasitog iskusta misli da je tamo bolje ili losije za nas itd….. mislim da je bilo koja informacija (a u ovome slucaju osobno iskustvo) uvijek dobro dosla……znam da je sve tamo kao i bilo kojoj drugoj bransi individulana stvar za sebe i da se nemoze generalizirat al opet se moze iz opisa iskustava nas pomoraca koji smo bili tamo (ili su jos uvijek tamo) svoriti bar neka okvirma slika stanja gdje bi neki nas kolega iskusni strojar (a i pocetnik) mogao saznati sta ga otprilike ceka ako se odluci poci traziti posao tamo.
Dakle ovdje mislim samo na iskustva …..nikakve adrese agencija , novi poslovi itd. jer o tome ima dosta informacija na ovom forumu.

Nadam se da ce ekipa koja je tamo podilit osobna iskustva, mada poznavajuci kako to biva u nas HR pomoraca svatko svoje krije da mu nebi netko drugi nedaj Boze ukra posao (cast izuzecima).hehe
Daj boze da se privarim i da budem u krivu....ali cisto sumljam.

Last edited:
Nemojte govoriti da znanje nije bitno na jahti,sistemi su isti ko i na svakom kruzeru,od stabilizatora pa do servera i mreža. A posade puno manje. Jedan ETO mora biti dobro potkovan da moze handle-at sve sisteme. Mora znati elektriku,elektroniku,a i AV/IT. Ne kazem da su sve vrsni znalci na mega jahtama,vidio sam i totalne neznalice i neradnike. I bome se radi i overhaul i pumpi i elektromotora. Samo za vece stvari se zove servis. A i ide se u dok svake godine. Bude tu vise posla za contractore ali treba sve i nadgledati. Ponavljam da pricam za mega jahte,a ne šešule. Ali ako je vama draže svaki dan vadit pištune,i bit sijed i ćelav sa 40g onda ostanite na cargo i drillu. Meni je draže imati manje stresa,imati dan ili čak 2 tj3dno slobodno,hodati u polo majici i doć doma nakon ugovora zdrave glave. Iako sam i na jahtama imao situacije sa gusarima,pucanje na njih, eksplozije u makini,gasit požar itd. Nasred mora. Mislim da se jahte ispod 70 i preko 70m ne mogu uspoređivati nikako. Jer velike jahte su ko i brodovi,puno su na moru,rade se crossinzi preko oceana itd. Ne stoji se u nekoj marini di si prikopčan na struju i vodu ko na malim jahtama. I zato ipak treba imati neko znanje,i navigacije i ostalo.

Tocno ste rekli manje jahte od 70m ne mogu se usporedivat sa ovim mega.
Ja sam na ovoj bio sam i nije da se nisam naradia, ali naradio sam se i posla koji nebi trebao bit u opisu moje pozicije…..razumijem da nas je tamo malo i da tribamo pomagat jedni drugima ali brate jedno je pomoci i uskociti nekome kad zagusti a drugo je kad natovaris meni kao Chief Engineer da perem necije mudante jer eto taj sam dan dezurni….to je ipak podcijenjivanje nase struke.
Ili ovo naprimjer radim anchor winch overhaul i moram zastiti svu palubu okolo i sve blizu da se ne sporka, zatim sam napravio kompletan overhaul i moram skinuti tu istu zastitu odnesti u smece i na kraju oprati palubu…..Deckhand (tj.ovdje ko fol C.Mate) svejedno bi po meni trebao to napravit…..ali kazem vam da nismo bili IZOLIRAN slucaj……vidio sam Rusa Chief Engineer na otprilike 50m jahti koja se vezala nakon chartera do nas gdje vec drugi dan pere palubu…..na moje cudenje i pitanje dali je on stvarno Chief Engineer tamo covijek se nasmija veli jesam al nemoj se cuditi jer veli da mu je Rumunj Barba i tako zahtijeva i tocka…..veli takoder da gleda kako da pobigne od tamo……jer veli sad poslje charter dolazi gazda na jahtu a on zna ostat po 2 miseca i da je tek onda show …..veli gazda je cudan lik koji se nikad ne smije a ostaje budan do 3 ure ujutro i uvijek nesto izvoljeva…a kad ide ca ne ostavi vise od 200eura mandze.

• Like
Reactions: Ico
Nemojte govoriti da znanje nije bitno na jahti,sistemi su isti ko i na svakom kruzeru,od stabilizatora pa do servera i mreža. A posade puno manje. Jedan ETO mora biti dobro potkovan da moze handle-at sve sisteme. Mora znati elektriku,elektroniku,a i AV/IT. Ne kazem da su sve vrsni znalci na mega jahtama,vidio sam i totalne neznalice i neradnike. I bome se radi i overhaul i pumpi i elektromotora. Samo za vece stvari se zove servis. A i ide se u dok svake godine. Bude tu vise posla za contractore ali treba sve i nadgledati. Ponavljam da pricam za mega jahte,a ne šešule. Ali ako je vama draže svaki dan vadit pištune,i bit sijed i ćelav sa 40g onda ostanite na cargo i drillu. Meni je draže imati manje stresa,imati dan ili čak 2 tj3dno slobodno,hodati u polo majici i doć doma nakon ugovora zdrave glave. Iako sam i na jahtama imao situacije sa gusarima,pucanje na njih, eksplozije u makini,gasit požar itd. Nasred mora. Mislim da se jahte ispod 70 i preko 70m ne mogu uspoređivati nikako. Jer velike jahte su ko i brodovi,puno su na moru,rade se crossinzi preko oceana itd. Ne stoji se u nekoj marini di si prikopčan na struju i vodu ko na malim jahtama. I zato ipak treba imati neko znanje,i navigacije i ostalo.

Slazem se, u kratkom jedno i pol godisnjem iskustvu na 132 m super jahti napravio sam ,izmedju ostaloga, put Meksiko- Novi Zeland.
18 dana preko Pacifika sa poludnevnim stajanjem za gorivo na Tahitima.
Tako da je velika jahta puno bliza ustrojem, iako uz daleko manje brojke posade, jednom kruzeru.
Kao ETO nisam prao i cistio palube, nosio smece,sudjelovao u privezu itd.Imali smo laundry service, kapo, kapetan i jos par ljudi su imali sobarice za dnevno ciscenje.
Ostali su morali sami namjestati i mijenjati vlastite plahte itd.

Obroci su se spremali svakodnevno u isto vrijeme, postojao je zaduzeni kuhar, komada 2 cak kad je bilo potrebno.
Plus zasebni kuhar za vlasnika koji je imao svoj tzv. owner's galley i sve sto sa time ide.
Uvijek smo bili na svojoj struji, nista shore connection.

A safety shoes i ostalu safety opremu takodjer nisu imali, to je bas nekako nepoznanica tamo.
Da ne bi ostetio parket i tapete isl.
U privatnom odajama-non crew area- radili smo bosi doslovno, nikakva obuca pa ni deck shoes nije bila dozvoljena.

Evo da i ja napisem par rijeci.
Zadnjih skoro 6 godina san na 100+ jahtama ko 2nd i chief eng.
Svi potpisuju confindental ugovor pa i nesmiju puno pricat o poslu i brodu. Nevjerujem da se ko boji da ce mu ko drugi uzest posal, ali....
Drugacije je od malih jahta ( nema nikakvih pranja i posluzivanja) i vise profesionalnije ali da je kao na kruzerima nije ni priblizno.
Uglavnom ovdi je makina zaduzena za tehnicke poslove samo ali opreme ima u izobilju a u makini je 4 oficira i 2 motormana, chief electrician i ETO i jedan AVIT.
Gvardije su tako da tri oficira su u gvardijama kad je gazda na brodu i kad se plovi, ako ne onda su dnevnica.
Radi se svasta od chillera, fridge compresora, AHU, hidraulicnih vrata sa milijardu sensora, motora, laundry masina, ima 7 brodica, 3 bazena, Elektricne propulzije, sva svjetla su spojena na internet,na mostu avigacijske opreme ko da smo drill ship a sve obavezno u srebrnoj boji, itd
Radi se, nije da se ubijamo od posla ali nije da paradiramo u polo majicama po brodu.
Uglavnom sva oprema je napravljena da svjetluca i sve je ljepo izvanka a nakon svakog posla sve mora bit vraceno u prvobitno cistunsko stanje jer inace odma doleti mail da je nesto ostalo sporko iza nas pokrepljeno slikom i crvenom strelicom da se ukaze na ozbiljnost situacije.
Oficiri su 99% sa cruisera pa imaju safety znanje, sad dolazimo do naseg problema a to je pasos.
Ovu industriju su izmislili englezi tako da oni drze vecinu velikih brodova.
Sve se moze vise cut da je neki nas kapo ili barba na nekom brodu tako da se stvari mjenjaju pogotovo dolaskom menadera koji nece narucit novi purifier jer ovaj na brodu ima seal leak alarm i inzistira na mjenjanju purifiera jer je to nemoguce poravit.
Hoce li se sta prominit Brexitom i kad englezi izgube pravo radit u EU vise od 6 mjeseci pa izgube sve novogradnje u EU.
Ako tako bude preporuci bi svakome ko bude u prilici da prihvati posao na novogradnji. Po meni yahte su korak naprijed u usporedbi sa cruise brodovima.

Sta se tice safety opreme i pravila sto sam vidio ovdje to je totalna nepoznanica. U makini su mi bili sve aluminijski pajoli i nosaci koji su bili na mijestima slabo obradeni i ostri pa san se onako hodajuci bos ka da sam u Bangladesu bio par puta zarezao pogotovo kad sam isao zatvarati i cistiti sea chest filters (jer ovdje su postavljeni tako da treba ko sta kazu Talijani napravit salto mortale da bi dosao do njih i zatvorio ih). Zato sam pitao ako se moze dobiti bilo kakav shoes za samo u makinu…..al na kraju sam stavio bar carape na noge i tako dole radio.
Pa onda naprimjer preko 2 watertight doors majstori prije mene su potegli dva produzna kabela 220v i sproveli direktno u garazu za blowers od napuhavanja tenders boats. To sam pokaza Barbi na sto je on rekao onako odmahnujuci rukom da je ok pa kad uvatim vrimena da im postavim uticnicu u Garage ….to sam poslje i napravio….al kao sto vidite nikoga tu ni brige za takve stvari.
Drugo naprimjer imao sam 12 bilge wells senzors koje nitko nikad nije ni probao dali rade….kad sam ja isao testirat Barba me zvao sa mosta da ima neki cudan alarm i dali mogu vidit sta je to. U santinama kod Generatora je bilio ostalo vode koja je prekrila sensor ali posto je zabloka nije nikad svira…..al to je tamo sve kao ok.
Dnevni tank od Diesel takoder nisu punili vise od razine portele jel kao pusta i smrdi gostima…..idem vidit zasto pusta i nadem namazan silikon na gumenu brtvu koja je kod stezanja naravno pobigla van….napravim obicnu brtvu od nove gume i stisnem ju i drzi jos i danas……koji slamperaj i amaterizam….ali nemos tamo doci bez Yacht experience min 5 years :)

...koji slamperaj i amaterizam….ali nemos tamo doci bez Yacht experience min 5 years :)[/FONT]

Aaa, Pisco, pobratime mili, moje iskustvo za ovih dvadesetak preduzeća koje sam prominija tokom 30 godina je takvo da sam sklon reći - ŠTO VIŠE FAME TU JE VEĆA BIŽUTERIJA. Tako, da ovo što si ob-narodio vridi općenito!!!

Last edited:
Back