• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Pomorci u sustavu od 1. siječnja 2008. godine !

Primio danas na email 19.01.2009
povecane su osnovice.
mogu zamisliti sto ce biti sljedece godine (pausalni porez ????)

Naredba o novim osnovicama

Nove osnovice iznose:
za 1 kategoriju (zapovjednik, upravitelj...) 6.935,00 kn (za
2008. godinu je iznosila 6.480,25 kn)
za 2. kategoriju ( prvi ?asnik palube, drugi ?asnik stroja...)
5.115,00 kn ( 4.780,52)
za 3. kategoriju (drugi ?asnik palube, tre?i ?asnik stroja...)
3.865,00 kn (3.611,95)
za 4. kategoriju ( tre?i ?asnik palube, ?etvrti ?asnik
stroja...) 3.580,00 kn ( 3.346,36)
za 5. kategoriju ( elektri?ar, mehani?ar...) 3.355,00 kn
(3.133,89)
za 6. kategoriju (kormilar, maza?...) 3.125,00 ( 2.921,43)
za 7. kategoriju (drugi kuhar, drugi konobar...) 2.865,00 (
2.677,09)
za 8. kategoriju (vje?benici...) 2.611,00 ( 241,25)

Postovani g. Brazzoduro,

Sto se tice svih junaka koji mukom pomukose , kako ste vec napisali,slobodno me nazovite na telefon 021/507381 tokom jutra, ja cu vam dati izjavu za HTV, ali nemojte ocekivati ni da cu vas ni SPH postedjeti komentara...Pomorac sam i prvi sam casnik stroja tako da sam valjda dovoljno kompetentan da govorim o ovoj tematici
Kada vec spominjete stari zakon i kako nista niste mogli uradit, zasto nas nikada niste javno pozvali na bojkot novog zakona.Zasto nas niste pozvali na gradjansku neposlusnost. Zasto nas niste pozvali na ustavnu tuzbu protiv drzave ili na bilo koji oblik neposluha...zasto nas niste pozvali da se skupimo i odemo u Zagreb na Markov Trg...

Lako je sada kada je drzavnio aparat vec uzeo maha praviti se da nesto zelite promijeniti..Zasto niste ranije zvonili na sva zvona. Od pocetka pratim pripreme i nastanak novog zakona.Vase izjave i obecanja..
Sto bi mi pomorci sada trebali...ako nam fali koji dan jer smo morali doci kuci ranije sa broda ili smo bili bolesni..ili nam se ugovor ranije raskinuo drzavi platiti porez u iznosima vise desetaka tisuca kuna..porez za sta...
Porez sta sam svoje skolovanje sam placao..sto sam asistenturu sam sebi nasao..sam sam svaki brevet nakon toga platio..radio sam i po 24 sata na dan na tankerima koji su se raspadali na koje me Magazin poslao da bi dokazao svoje znanje i dosao do prvog casnika stroja sa srednjom skolom....
Danas mi zdravstveno firma placa i to Englesko kod kojeg ne trebam cekat misecima za pregled..mirovinsko mi firma placa......Ali to Hrvatska drzava ne priznaje-uz vasu pomoc i blagoslov
Ja bih sada trebao i Hrvatskoj placati ono sto znamo da nikada necu moci iskoristiti...
I vi i ja postovani kapetane Brazzoduro znamo da cemo svi mi pomorci uraditi sve da nista od toga ne platimo...I vi i mi znamo da ce rezultat ovog zakona biti povuceni novci sa banaka, prijave prebivalista u drugim zemljama..prebacivanje imovine na supruge, sestre, mame i tate..znamo i da ce novci dolaziti u Hrvatsku u gacama, a cuvat ce se u bicvama...A drzava ce dobit koliko uspije namaknit..koga uspije uhvatit..
I vi i mi znamo da je ovo kraj hrvatskog pomorstva. I vjerujte mi da znam o cemu pricam.Dida mi je ribar bio, otac mi je 40 godina upravitelj stroja bio ,a svi rodjaci mi navigaju..
Ovakav odnos drzave naspram pomoraca je nevjerovatan...

I zato postovani kapetane bilo bi pametnije da pocnete sa nekim konkretnim prijedlozima..ipak nas ima mnogo u ovoj zemlji. Mislim da gospoda u ministarstvu ne bi bas bila sretna kada bi se pomorci organiziralu u vidu neposluha, bojkota zakona, demonstracija...a pogotovo ne bi zeljeli da sve ovo zavrsi na Ustavnom sudu ili sudu u Strasbourgu..ili da potpisi hrvatskih pomoraca i prijetnje naseg ministarstva u svezi izdavanja ovlastenja ako se ne prijavimo dospiju u razne Europske institucije, koje jedva cekaju da nam nadju nesto za zaustavit nas ulazak u Europsku uniju...

Sa postovanjem

Postovani g. Brazzoduro,

Sto se tice svih junaka koji mukom pomukose , kako ste vec napisali,slobodno me nazovite na telefon 021/507381 tokom jutra, ja cu vam dati izjavu za HTV, ali nemojte ocekivati ni da cu vas ni SPH postedjeti komentara...Pomorac sam i prvi sam casnik stroja tako da sam valjda dovoljno kompetentan da govorim o ovoj tematici
Kada vec spominjete stari zakon i kako nista niste mogli uradit, zasto nas nikada niste javno pozvali na bojkot novog zakona.Zasto nas niste pozvali na gradjansku neposlusnost. Zasto nas niste pozvali na ustavnu tuzbu protiv drzave ili na bilo koji oblik neposluha...zasto nas niste pozvali da se skupimo i odemo u Zagreb na Markov Trg...

Lako je sada kada je drzavnio aparat vec uzeo maha praviti se da nesto zelite promijeniti..Zasto niste ranije zvonili na sva zvona. Od pocetka pratim pripreme i nastanak novog zakona.Vase izjave i obecanja..
Sto bi mi pomorci sada trebali...ako nam fali koji dan jer smo morali doci kuci ranije sa broda ili smo bili bolesni..ili nam se ugovor ranije raskinuo drzavi platiti porez u iznosima vise desetaka tisuca kuna..porez za sta...
Porez sta sam svoje skolovanje sam placao..sto sam asistenturu sam sebi nasao..sam sam svaki brevet nakon toga platio..radio sam i po 24 sata na dan na tankerima koji su se raspadali na koje me Magazin poslao da bi dokazao svoje znanje i dosao do prvog casnika stroja sa srednjom skolom....
Danas mi zdravstveno firma placa i to Englesko kod kojeg ne trebam cekat misecima za pregled..mirovinsko mi firma placa......Ali to Hrvatska drzava ne priznaje-uz vasu pomoc i blagoslov
Ja bih sada trebao i Hrvatskoj placati ono sto znamo da nikada necu moci iskoristiti...
I vi i ja postovani kapetane Brazzoduro znamo da cemo svi mi pomorci uraditi sve da nista od toga ne platimo...I vi i mi znamo da ce rezultat ovog zakona biti povuceni novci sa banaka, prijave prebivalista u drugim zemljama..prebacivanje imovine na supruge, sestre, mame i tate..znamo i da ce novci dolaziti u Hrvatsku u gacama, a cuvat ce se u bicvama...A drzava ce dobit koliko uspije namaknit..koga uspije uhvatit..
I vi i mi znamo da je ovo kraj hrvatskog pomorstva. I vjerujte mi da znam o cemu pricam.Dida mi je ribar bio, otac mi je 40 godina upravitelj stroja bio ,a svi rodjaci mi navigaju..
Ovakav odnos drzave naspram pomoraca je nevjerovatan...

I zato postovani kapetane bilo bi pametnije da pocnete sa nekim konkretnim prijedlozima..ipak nas ima mnogo u ovoj zemlji. Mislim da gospoda u ministarstvu ne bi bas bila sretna kada bi se pomorci organiziralu u vidu neposluha, bojkota zakona, demonstracija...a pogotovo ne bi zeljeli da sve ovo zavrsi na Ustavnom sudu ili sudu u Strasbourgu..ili da potpisi hrvatskih pomoraca i prijetnje naseg ministarstva u svezi izdavanja ovlastenja ako se ne prijavimo dospiju u razne Europske institucije, koje jedva cekaju da nam nadju nesto za zaustavit nas ulazak u Europsku uniju...

Sa postovanjem

A jebate, cista petica

tekst za 5
Cinjenica je da nas se drzava sjetila kad je kesa prazna iako se place u saboru dizu 6%. Rasprodali su sve i sad je panika.U prvom mjesecu samo trecina nameta je sjelo na racun u usporedbi sa proslom godinom.
najveci problem je u nerazumijevanje svih tih struktura o problematici pomorstva i rekao bih u jednu ruku i zavidnost jer kako vidim a i cujem od mojih mnogih prijatelja...ono tipa lako je tebi lupas lovu...a kad sam mu predlozio da ga ukrcam onda je druga prica....ljudi moji...niko se sazalit na nama nece ...nego ce nam pokusat oderat kozu...
nazalost nismo imali jake igrace kad se sve odlucivalo i mnogi su ocito pametovali pocevsi od prijava u kapetanijama i tako dalje...U engleskom zakonu je dovoljno priloziti boarding kartice da se vidi da ste bili 183 dana vanka i to je to...vama svaka cast u sindikatu ali na nasu zalost niste bili dorasli zadatku ma koliko sad to boljelo cut..u svakom zanimanju ima dobrih i odlicnih a i zadovoljavajucih...vi ste svoj odradili.....pa necu vam dati ocjenu prosudite sami citajuci komentare foruma...
jedino bih dao 5 kapetanu P.B.jer ste se logirali na forum i branite svoje stavove...ipak smo malo zakoracili u demokraciju....a i boli isto kad se ljulja stolica isto kao i svima nama koji sutra radi jedne greske mozemo spravljat kufere i mnogima sto ne znaju sto ce biti sutra sa poslom,jer dolaze drugi neki ljudi...e pa welcome to the club

kolege,
prije par mjeseci bio sam na brodu kada su se engleski pomorci u offshore nasli u slicnoj situaciji i svjedocio njihovim reakcijama i postupanjima, a to je bilo civilizirano, ostro i konstruktvno.
mislim da je naivno ovdije napadati SPH i Brazzodura, jer oni nisu zakon krojili niti dizali ruke u saboru.
ispljuvati cete me zbog ovoga, ali je cinjenica da je smo mi pomorci u medj. plovidbi dosta i sami krivi jer se nismo valjano organizirali i zaboravili smo da nas sindikat treba okuplati u zajednickoj zastiti nasih prava, a vlada je to iskoristila protiv nas. pedeset posto pomoraca je i danas inertno i iako im se ne svidja cijela ova situaija neki iz kantuna promatraju i cekaju da netko drugi bori za njih (koliko je registriranih usera na forumu, a da nisu nista rekli o ovim temama??). u ovoj drzavi svaka pi... ima svoju udrugu/organizaciju, a mi smo dopustili da sindikat pomoraca spadne na neku zanemarivu grupicu ljudi. postoje nekakve udruge kapetana, dosadnih prdonja koji trube o potpuno minornim temama, ali nama treba sindikat u kojem ce se cuti svacije misljenje i braniti interesi svih pomoraca. zato sa nama vlada postupa kao da nas nema,propisuju zakone kako zele, na kapetanijam se odnose prema nama kao prema olosu, a tako ce biti i u svim drzavnim uredima kamo pokucamo na vrata, nasi sugradjani nas ne razumiju i misle da zelimo nesto ukrasti/utajiti.
od nase nezainteresiranosti da se bunimo i reagiramo doslo je do ovoga. ja priznajem da od 2001 nisam placao clanarinu niti se interesirao za sindikat, znaci nisam bio clan sindikata i nemam pravo optuzivati SPH za nista.
sada bi trebali ne gubiti vrijeme na rasprave i tuzaljke za proslim vremenima. neznam tko kome sto zamijera u sindikatu, ali sindikat nije privatna firma i svi se daju maknuti. trebamo vidjeti sto SPH nudi i kakve akcije predlaze, jer vremena je sve manje......zato budimo konstruktivni, a kada rijesimo probleme, rijesimo se i balasta.
predlazem da Capt. Brazzoduro iznese prijedloge akcija i da onda svi skupa krenemo izlaziti iz anonimnosti foruma i pocnemo se boriti, sto znaci i ici na markov trg ako treba, jer ovi problemi koji nas muce se vise nemogu rijesavati na forumu.
toliko od mene

Pozdrav Tom,Mislim da se navedena situacija za engleske pomorce odnosi na one koji rade u teritorijalnim vodama UK-a.S obzirom da rade doma u tom slucaju jasno da ce platiti porez kao sto ga i mi koji radimo u drugim zemljama placamo u zemljama kojima radimo(govorim o offshoreu).Posjedujem radnu vizu u svakoj zemlji u kojoj radim i sve davanja se uredno podmiruju.Ne bi bilo lose spomeniti kad se vec spominje UK da je tamo 183 dana van zemlje bez obzira da li je to navigacija,odmor u drugim zemljama i slicno ili sto li vec te da englezi kojima fali do 183 dana odu sa porodicom negdje na ljetovanje za razliku dana sve kako bi zadovoljili ta uvjet.

Pozdrav Tom,Mislim da se navedena situacija za engleske pomorce odnosi na one koji rade u teritorijalnim vodama UK-a.S obzirom da rade doma u tom slucaju jasno da ce platiti porez kao sto ga i mi koji radimo u drugim zemljama placamo u zemljama kojima radimo(govorim o offshoreu).Posjedujem radnu vizu u svakoj zemlji u kojoj radim i sve davanja se uredno podmiruju.Ne bi bilo lose spomeniti kad se vec spominje UK da je tamo 183 dana van zemlje bez obzira da li je to navigacija,odmor u drugim zemljama i slicno ili sto li vec te da englezi kojima fali do 183 dana odu sa porodicom negdje na ljetovanje za razliku dana sve kako bi zadovoljili ta uvjet.

navedena situacija sa englezima odnosi se na zakon prema kojem od 01.01.2008 engl. pomorci koji rade na brodovima uposlenima na odrzavanju podvodnih instalacija (DSV, ROV, itd) te polagacima kablova i cijevi nemaju pravo na povrat poreza.....zakon je donesen zbog riga Pride South America. englezi su se bunili, nautilus je reagirao i zakon ce vijerojatno biti povucen. tocno je da engleskim pomorcima u 183 dana ulazi svaki dan proveden preko granice, neovisno o razlogu zasto su van drzave.

183 dana bilo kako izvan zemlje ne računa se samo Englezima,nego čak i Rusima.To znam pouzdano,čak i oni imaju bolje uvjete od nas.

a ja san ga poslala svim urednicima na HRT-u,NovaTV i na RTL-u ;)

Drugo,nadam se da ce se ipak naci netko tko bi dao izjavu u emisiji "Hrvatska uzivo".Zar nam to i nije cilj?
Pokusajte sve i ne odustajte!

Dina ja san spreman dati izjavu i stati pred kamere za sve nas i traziti ono sta mislim da nas pripada ali trenutno nisam u mogucnosti jer mi zena ima rodit SVAKE MINUTE. I nema nista vaznije trenutno na svitu nego da san doma s zenom. Ujedno cuja san se jutros s Brozzodurom i reka mi je da oblaci neku uniformu . nisan ga skonta nista samo mi je reka da cemo se cuti kasnije da gledan TV. Zelin ga nazvat i objasnit da rece prid TV-om da mi imamo stranicu koja okuplja pomorce i da zelimo da se toliko toga promini i da mu posaljen na mail natuknice koje mi zelimo. Ako ima neko drugi ko bi zelia to napraviti neka se meni javi na pm pa cu njemu poslati i viditi sta cemo napraviti. Za sad ja san very busy s svojom obitleji i ja se nemogu trenutno sad odati tome kako bi tribalo. Eto nadam se da svi razumite moje stajaliste.
Fala na razumjevanju

@Dalmos - ja te iTekako razumi i podrzavan.Sritno:)
Nesto ce se u svakom slucaju napraviti i sad je bar ocito da se nesto i radi.
Vlada je ...(nesmin napisati) :)...al' sad bar sindikat pomoraca zna,cita i prati ovu stranicu.Znaci s svim primjedbama su upoznati.
Netko se sigurno javija za tu emisiju.Navodno ce biti i jedna supruga pomoraca i jedan pomorac.Sad za to nisam 100% sigurna.
Pokrenulo se i sad triba po Vladi opaliti s svim raspolozivim argumentima!

Tebi i tvojima zelin puno srice i zdravlja.Nadam se da ce sve biti ok i uzivajte:)

Mislim da ce se to prikazati u sutrasnjoj emisiji Hrvatska uzivo,a cek da vidin kad je....
Evo sutra na prvom programu HTV-a

16:10
Hrvatska uživo - Vijesti
16:15
Hrvatska uživo
17:30
Hrvatska uživo - Vijesti

Evo maloprije sa vijesti HRT-a:
20.01.09. Starost: 33min
Pomorci nezadovoljni porezom

Na konferenciji za novinare u Rijeci Sindikat pomoraca Hrvatske zatra?žio je odgodu uvođenja pomoraca u porezni sustav. Naime, kako su rekli, provedbeni propisi stigli su prekasno, te pomorci ne mogu prikupiti sve potrebne dokumente za prijavu poreza.
Osim toga, u sindikatu su nezadovoljni i ??to nije prihvaćen njihov prijedlog da se pomorski dodatak sa 400 uveća na najmanje 700 kuna. Procjenjuje se da će oko 30 posto, od ukupno 12 000 hrvatskih pomoraca na stranim brodovima, koji ne plove vi??e od 183 dana u godini, sad ući u porezni sustav ??to u sindikatu smatraju neprihvatljivim
.

Ljudi sastavia san neko pismo koje cu objaviti ode pa vi mi nadodajte ako jos sta zelite da stavim. Posaljite mi vase nadopune na Pm pa cu ja i to ubaciti. mislim da san skinija neke vase postove te malo prominija rici i tak. Stavicu pismo ode kad ispravin gramatiku ( koliko budem znao) :)

@Pipe - meni se nekako ipak cini da je tu i takvu odoru,Hrvatskim pomorcima KREIRAO gospon SUKER i Hrvatska Vlada.
Modni macak,koliko god bljutav i nikakav bio,cak ni on nema takv "obraz"."Obraz" za pljacku.

Last edited:
Back