Ja se potpuno slazen sa tobon kolega NorthSea!
Pitan se samo cemu smo mi Pomorci, koji smo bili i Branitelji (a konkretno u mojoj bivsoj brigadi je bilo 14 aktivnih Pomoraca, tek pola ih danas more navigavat radi razno raznih stvari, nebi o tome!!) zasluzili dvostruku degradaciju i marginaliziranje i zasto smo se svi borili i patili da bi danas u Slobodi zelili radit samo svoj posal za koji smo se skolovali?! Ova nasa Republika se siti Jadranskoga mora i judi uz njega koji zivu, samo kad se liti triba oprat sporkica sa znojavih judskih tila skupljena u zimskim misecima. Ovu drzavu vode Dalmatinci i judi rodjeni na moru koji su se prodali za Kontinentalce u svojim vilama sa pogledom sa Sljemena i Zumberacke gore koji nemaju veze sa morem ni bilo kojim poslom vezanim za more i uz more. Zato su nam i prodali ZERP za ulazak u EU, zato i nema spomena o uvozu ili transportu plina LNG/LPG tankerima sa Hrvatskom zastavom ili bar brodovima sa Hrvatskim pomorcima (nek se smrzaju gori, di su in drva i sunce, jeba ih plin i Rusija skupa, zaj mi je onoga svita ca je osta bez posla u pustin tvornicama ca su fermale radit!!)), zato su nam i priredili ovaj izdajnicki Pomorski zakon priko nasih vrlih Sindikalista (bivsih Pomoraca iz bivse drzave??, ca nisu prepisali stari zakon i dali ka prijedlog, nemora sve bit u njemu, ali bar nesto osnovno) i jos puno, puno toga!!
Ja san sad konkretno bija u L.Kapetaniji jer san tija pitat kako cu iskoristit dane od puta, jer san u 5. misec bija 8 dana u hotelu u Saudijskoj Arabiji, a svi racunaju datume ciste navigacije u matrikuli. Medjutim, to se ne racuna po njima, jer mi zakonski drzava daje 4 dana za ukrcaj i 4 dana za iskrcaj. A ja njih pitan da ja zelin bit legalista i da iman potpisani ugovor 16.05. i ukrcaj na brod 21.05. (ostalo provedeno u hotelu cekajuci brod) i samo 1 dan od datuma iskrcaja do dolaska doma i da necu ta 4 dana za put, jer san i vec platija socijalno/mirovinska davanja kad san i potpisa ugovor od 16.05-26.07.! Medjutim to L.Kapetaniju nezanima (to je ona soba di je prijava/odjava) ili nezanima bas samo one zenske ca radidu doli i ca su vec rano ujutro bile nadrkane (bice im cagod fali u zivotu??). Pari da su me Marsovci teleportirali direktno na brod?! Bilo koji seminar bez zavrsne diplome ili breveta L.Kapetanija ne priznaje makar bija i manje od tih 15 dopustenih dana (ja san primjerice dobija za 2 inozemna seminara po 2 dana, diplome i priznali su mi i to i fotokopirali za arhivu), tako da to isto je tema za promisljanje.
U Poreznoj Upravi su mi rekli da je to Kapetanija tribala uvest u neku rubriku, ali je njezin savjet da mi osobno ka Pomorci to napisemo sami u onu rubriku pod dane puta kad dobijemo taj famozni formular od L.kapetanije na kucnu adresu i kome triba da neplati porez, da prilozimo Putna pisma, avionske karte (neznan zasto vise niko nepita ugovor, ovo je prvi put u zivotu da ugovor nikoga ne zanima, a tu je pocetni datum koji je relevantan i za placanje socijalno/mirovinskih davanja!). To je zato jer po Zakonu o porezu na dohodak Ministarstva Financija koje je potpisa ministar Suker i po nekom clanku u zakonu (nazalost nisan zapamtija, skuzajte mi zena u Poreznoj Upravi mi je pokazala!!) mi ka gradjani ove Republike ka i svi ostali drugi judi, imamo pravo dokazivat svoja putovanja do odredista (broda ili svoje kuce) i za vise dana nego je zakonodavac napisa u zakonu (a nama je su ti dani 4+4!!) sa svim relevantnim dolumentima i ja se samo pitan kako ministar Kalmeta to nije dopisa u nas Pomorski zakon ka dodatak, nego ako nemas koga da ti to rece ili sam ne citas 2-3 zakona paralelno, neces nikad saznat i mores samo najebat!!
Tako judi moji i kolege da znate ca van je cinit, dopisite sami dane od puta ako van triba da neplatite porez, uz napomenu da su mi izricito rekli da se samo dani od ciste navigacije mogu pribacit u drugu godinu, a svi ostali dani (putovanja i seminari i sl.) se nemogu pribacit, nego koristit samo za tu tekucu godinu.
Na kraju cedu nas prisilit da za izbjec placanje poreza, trazimo opet ugovore od 6 miseci godisnje, jer ocito mi sa kratkin ugovorima cemo izvisit i svaku 2 ili 3 godinu cemo ipak morat platit porez.
Ali ja vise nemogu psihicki izdrzat stat na brodu 6-7 miseci u komadu, a i zena mi vise neda radi zdravja, jer to je izrabljivanje, a ne zivot.
Sve u svemu bit ce svasta, Pomorci su sve nervozniji, jer mi ca komuniciramo priko kompjuteri smo u manjini, ima puno judi ca nemaju vrimena se na takav nacin zalit, takvi bi u ocaju mogli upotrebit i silu.
Tuzno je sve ca se dogadja, ja jednostavno neznan di mi zivimo, jeli medju Kozacima ili u jednoj zemji ribara, pomoraca i tezaka na lipon plavon Jadranu!!??