• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Pomorci u sustavu od 1. siječnja 2008. godine !

Splitski knalu ja san vec dao kratke intervju o nasoj stranici i nasoj anketi. Tribalo bi izaci sutra u Novom Tjedniku a i bija san u Slobodnoj Dalmaciji i rekla mi se javit ovi ili drugi tjedan. Tako da pokusajemo pomalo neoze se sve u dan.

To je dobro i ja to podrzavan;). Neka se niko ne juti na mene ako pisen duga i preopsirna pisma koja doticu puno vise zivotnih tema i problema u nasoj Republici, nego je bas ova nasa Pomoracka problematika. Nisan ni mislija da se sve mora ili more napravit u 1 dan. Bitno je da nas ima puno koji mislimo isto i koji cemo zajedno svojom energicnoscu i akcijom pokusat prominit neke stvari na boje ca se tice samo nas Pomoraca, pa mozda damo snage i ideje nekim drugim grupama judi u nasen drustvu koji nemaju ni voje ni ideje kako se spasit i pokusat izborit za sebe. Moramo samo vodit racuna da senzibiliziramo javnost na nasu stranu kao o jednom od problema u ovon drustvu, a ne da judi koji nemaju za kruv pocnu pricat u stilu "vidi ovih pizduna ca su puni para putuju po svitu i jos se bune", jer vec se to more cut okolo (ja prvi iman takvih u siroj familiji), a da niko od njih nije niti okusija more ni zivot ni rad na moru!! Poanta je da je tu sklizak teren i tu moramo bit pametni ne iskljucujuci nikoga ko nan se zeli pridruzit.
Svaka cast:D!

Nije da sam jugonostalgicar, al usporedite samo status pomorca u nekim 80im godinama i danas. Je da na sve to utjecu globalne ekonomske prilike ali usporedite odnos SFRJ prema pomorstvu i pomorcima i odnos neovisne Hrvatske prema istom.
Onda:
-Jake domace brodarske firme sa jakom svjetskom logistikom i vlastitim terminalima po najvecim svjetskim lukama.
-Placena socijala i dodjela stanova cak.
-Beneficirani radni staz.
-Carinske povlastice.
-Tax free, porez se nikad nije spominjao.

Zasto? Zato jer je drzava bila svjesna ogromne mase deviza koja se priljevala svake godine u domacu ekonomiju.
Pomorac je tada bio cjenjen a nasi brodovi su s ponosom uplovljavali u New York primjerice...

Danas:
-Gradjani drugog reda.
-Bez prava i povlastica.
-Porezni obveznici - neopravdano i nelogicno.
-Brodarske firme u rasulu il ne postoje.
-Pomorstvo u rasulu.
-Brodogradnja u kolapsu.
-Pomorska orijentacija nula!

Nazalost mozemo zakljucit bolnu istinu a to je da je Beograd vodia vise racuna o nama nego Zagreb.
Nasa vlada govori o velikom pomorstvu i pomorskoj orjentaciji a radi sve sta je u njenoj moci da ga satare do nestanka.
Kazu kako pada interes za pomorske skole a s druge strane lupaju porez!
Pa jel vi vidite s kim mi imamo posla? To su obicni kriminalci, nista vise!
Svaka normalna drzava bi poticala ljude da idu na more i da donose sto vise novca doma kad ga vec nasi ekonomisti ne mogu pribavit. Oni rade suprotno, treba odmah uzet zub na nesto sta je zaradjeno vani i nema veze sa Hrvatskom. Ponasaju se u krajnju ruku kao da mi imamo drzavu uredjenu poput Svicarske. Nebi da nas veseli taj SIGURNI mirovinski plan i taj UCINKOVITI zdravstveni sustav. Nebi da nas veseli sta nam zene i dica zive u "uredjenoj i sigurnoj" drzavi dok nas nema, pa bi zato mi kao trebali placat, neki i 45% poreza.
Ljudi moji, neki od nas, posebice ljudi koji rade i zive doma nisu svjesni u kojoj smo mi zabludi. Triba bit realan i rec, nezreli smo za EU i to vani znaju, i zato nam rade sta nam rade. Jadni smo, korumpirani do srzi a idemo glumit neki red i EU standarde. I sad ja trebam platit porez a kad idem upisat dite u vrtic trebam trazit vezu, jer sam pomorac i zadnji na listi prioriteta zbog toga. I takvima ja da platim porez?
Sta bi reka moj stari dobri profesor Lovre.."Nikad a mozda ni tad!"
Eto jesam uplatia doprinose prosle godine cca 13000kn, ne znam sam ni kome ni zasto? Ni sta imam od toga a nemam ni ljecnicku iskaznicu...
To je otprilike sve sta ce IKAD vidit od mene.
Kad mi daju prava koja me idu...onda mozemo pricat o placanju doprinosa.
Mogu ja platit, ali hocu uslugu i rezultate.
Mi svoje novce upravo tako zaradjujemo.Pruzamo poslodavcu uslugu koja proizvodi rezultate i to jako kvalitetno i masno smo placeni za to. Eto, navikli smo na profesionalizam pa isto i ocekujemo a do tada...
Bojkot!

Ja se potpuno slazen sa tobon kolega NorthSea!
Pitan se samo cemu smo mi Pomorci, koji smo bili i Branitelji (a konkretno u mojoj bivsoj brigadi je bilo 14 aktivnih Pomoraca, tek pola ih danas more navigavat radi razno raznih stvari, nebi o tome!!) zasluzili dvostruku degradaciju i marginaliziranje i zasto smo se svi borili i patili da bi danas u Slobodi zelili radit samo svoj posal za koji smo se skolovali?! Ova nasa Republika se siti Jadranskoga mora i judi uz njega koji zivu, samo kad se liti triba oprat sporkica sa znojavih judskih tila skupljena u zimskim misecima. Ovu drzavu vode Dalmatinci i judi rodjeni na moru koji su se prodali za Kontinentalce u svojim vilama sa pogledom sa Sljemena i Zumberacke gore koji nemaju veze sa morem ni bilo kojim poslom vezanim za more i uz more. Zato su nam i prodali ZERP za ulazak u EU, zato i nema spomena o uvozu ili transportu plina LNG/LPG tankerima sa Hrvatskom zastavom ili bar brodovima sa Hrvatskim pomorcima (nek se smrzaju gori, di su in drva i sunce, jeba ih plin i Rusija skupa, zaj mi je onoga svita ca je osta bez posla u pustin tvornicama ca su fermale radit!!)), zato su nam i priredili ovaj izdajnicki Pomorski zakon priko nasih vrlih Sindikalista (bivsih Pomoraca iz bivse drzave??, ca nisu prepisali stari zakon i dali ka prijedlog, nemora sve bit u njemu, ali bar nesto osnovno) i jos puno, puno toga!!
Ja san sad konkretno bija u L.Kapetaniji jer san tija pitat kako cu iskoristit dane od puta, jer san u 5. misec bija 8 dana u hotelu u Saudijskoj Arabiji, a svi racunaju datume ciste navigacije u matrikuli. Medjutim, to se ne racuna po njima, jer mi zakonski drzava daje 4 dana za ukrcaj i 4 dana za iskrcaj. A ja njih pitan da ja zelin bit legalista i da iman potpisani ugovor 16.05. i ukrcaj na brod 21.05. (ostalo provedeno u hotelu cekajuci brod) i samo 1 dan od datuma iskrcaja do dolaska doma i da necu ta 4 dana za put, jer san i vec platija socijalno/mirovinska davanja kad san i potpisa ugovor od 16.05-26.07.! Medjutim to L.Kapetaniju nezanima (to je ona soba di je prijava/odjava) ili nezanima bas samo one zenske ca radidu doli i ca su vec rano ujutro bile nadrkane (bice im cagod fali u zivotu??). Pari da su me Marsovci teleportirali direktno na brod?! Bilo koji seminar bez zavrsne diplome ili breveta L.Kapetanija ne priznaje makar bija i manje od tih 15 dopustenih dana (ja san primjerice dobija za 2 inozemna seminara po 2 dana, diplome i priznali su mi i to i fotokopirali za arhivu), tako da to isto je tema za promisljanje.
U Poreznoj Upravi su mi rekli da je to Kapetanija tribala uvest u neku rubriku, ali je njezin savjet da mi osobno ka Pomorci to napisemo sami u onu rubriku pod dane puta kad dobijemo taj famozni formular od L.kapetanije na kucnu adresu i kome triba da neplati porez, da prilozimo Putna pisma, avionske karte (neznan zasto vise niko nepita ugovor, ovo je prvi put u zivotu da ugovor nikoga ne zanima, a tu je pocetni datum koji je relevantan i za placanje socijalno/mirovinskih davanja!). To je zato jer po Zakonu o porezu na dohodak Ministarstva Financija koje je potpisa ministar Suker i po nekom clanku u zakonu (nazalost nisan zapamtija, skuzajte mi zena u Poreznoj Upravi mi je pokazala!!) mi ka gradjani ove Republike ka i svi ostali drugi judi, imamo pravo dokazivat svoja putovanja do odredista (broda ili svoje kuce) i za vise dana nego je zakonodavac napisa u zakonu (a nama je su ti dani 4+4!!) sa svim relevantnim dolumentima i ja se samo pitan kako ministar Kalmeta to nije dopisa u nas Pomorski zakon ka dodatak, nego ako nemas koga da ti to rece ili sam ne citas 2-3 zakona paralelno, neces nikad saznat i mores samo najebat!!
Tako judi moji i kolege da znate ca van je cinit, dopisite sami dane od puta ako van triba da neplatite porez, uz napomenu da su mi izricito rekli da se samo dani od ciste navigacije mogu pribacit u drugu godinu, a svi ostali dani (putovanja i seminari i sl.) se nemogu pribacit, nego koristit samo za tu tekucu godinu.
Na kraju cedu nas prisilit da za izbjec placanje poreza, trazimo opet ugovore od 6 miseci godisnje, jer ocito mi sa kratkin ugovorima cemo izvisit i svaku 2 ili 3 godinu cemo ipak morat platit porez.
Ali ja vise nemogu psihicki izdrzat stat na brodu 6-7 miseci u komadu, a i zena mi vise neda radi zdravja, jer to je izrabljivanje, a ne zivot.
Sve u svemu bit ce svasta, Pomorci su sve nervozniji, jer mi ca komuniciramo priko kompjuteri smo u manjini, ima puno judi ca nemaju vrimena se na takav nacin zalit, takvi bi u ocaju mogli upotrebit i silu.
Tuzno je sve ca se dogadja, ja jednostavno neznan di mi zivimo, jeli medju Kozacima ili u jednoj zemji ribara, pomoraca i tezaka na lipon plavon Jadranu!!??

a kako bi mi da ispadne zakon kada ga pise ministar koj vidi more samo na televiziji a preko oceana se vozi avionom i val od 7-8 metara je vidio na slikama....hebe se njemu za nas zivot glavno da mu se nesto(a to nesto je jako puno) slegne u proracun od kojega mi nemamo nista....

ispravak...imamo kao socijalno i mirovinsko-odes se narucit za neki pregled kod specijaliste i naruci te,ako imas srece za 2 do 3 mjeseca kada si ti naravno na brodu,pa onda da se ne zahebavas odes u privatnu kliniku i obavis sve i jednom danu i opet malo popravis proracun,a ona penzija...mo?? mislit...st ce bit za jeno 20 god...

Ej, ljudi čula san na Radio Rijeci da je danas nekakav sastanak u ministarstvu. Znali tko ne??to vi??e o tome?

@Mare :) aj drago mi je da si nam se i ti prikljucila!
Nisam cula za ikakve sastanke.Ukoliko jos sta cujes....Vici:)

@splitski kanal
Pozdrav.Tuzba na ustavnom sudu ostane 5 godina, politickom voljom(pomoci)moze doslovno beskonacno.Tuzba sudu za ljudska prava u Strasbour je moguca samo nakon sto su iscrpljene sve pravne mogucnosti u drzavi u kojoj zivis.Znaci to ide nakon ustavnog suda i sad imas kvaku 22.A sto u medjuvremenu?????

Pomorci i Socijalne reforme

Pomorci i Socijalne reforme

Citat:"Time je nakon vi??e desetljeća svim pomorcima i njihovim obiteljima zajamčena socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne uvjete, ističu iz Ministarstva."...
Ovo im je izgleda neka parola jer je redovito ponavljaju,bit ce im Kalmeta napisa salabahter..Kad to cujem jednostavo padne mi mrak na oci,neka stave kao sta bi trebalo bit izbor placanja mirovinskog/zdravstvenog kao opciju,pa bi bas vidili koliko bi pomoraca pohrlilo prigrlit te blagodati HR socijalne sigurnosti .Ja samo ne znam kako ovaj bidni narod,prvenstveno penzioneri trpe ova sranja od ove drzave ,kako ti ljudi prezivljavaju??Divim im se..Nedavno sam bia na Kapetaniji zaminit matrikulu,kad sam vidia onog Skaru i mladog nadobudnog pravnika zderu cevape i piju pivo u radno vrime na radnom mistu,a vrime marende proslo,jos ono zavrcu ocima vidi ovoga dosa 10min iza marende,a ona za preuzet matrikulu kada je sa sprovoda dosla,kada sam je pare dosa pitat...koje smece mi financiramo nasim parama..Sad kad se sitim kraj 2007 kad je bila famozna tribina Porezne,Ministarstvo,Mirovinsko,Kapetanija,Sindikat u hotelu President Split,kad se sitim onih obecanja ,lazi,odgovora koje nisu imali,rekli su to cemo usput,glavno je da vi udjete u sustav,beneficirani,evo sta nije,tribalo je onda zatvorit dvoranu i posteno ih naprokidat,mislim da nam je to bila jedina sansa,necemo mi njih vise vidit iako su rekli da ce oni redovito odrzavat s nama kontakt i tribine...ipak im je lakse poslat Novogodisnju cestitku preko Narodnih Novina ka Suker sta nam je uputia i uplatnice,to im je specijalnost!
A ovaj sindikat je samo na papiru,skupa oni na marende idu,da su pravi samo bi rekli ovo je neprihvatljivo i pozvali nas sve da bojkotiramo ovu reformu,pa bi ih ja pita kako bi vlast procesuirala 30 000 ljudi,a oni se pravdaju "Mi smo im rekli ,ali vlada ostaje pri svome.",kako ih nije sram i sta onda ,neka placaju,to je najlakse,,Evo kao sta je vidljivo iz posljednjih vijesti sindikat ce opet biti nasi predstavnik pri ovim sastancima sa ministarstvom,pa ko je njih ovlastia,koliko oni uopce imaju clanova,mi trebamo njih sluzbeno obavijestit i sprijecit da oni budu nasa pregovaracka strana jer tu nema kruva..

nazlost nikakve tuzbe i konratuzbe u ovoj banana republici ne pomazu. svi znamo da kvazi drzavi fali love, rasturili su sto su mogli, drzavni aparat je skup, tko je jamio je jamio, a mnogi jos i danas jame. ja ne zelim placati porez jer mi se opcenito ne svidja kamo novac ide i za taj novac ne dobivam NISTA, a na izborima ionako ne glasam jer su svi isti. no najlakse je udariti po onima za koga misle da im nece pokazati zube.
najbolje je rijesenje izvaditi novac iz HRV banaka putem offshore racuna, pa neka nas mole da ga vratimo. jednom mi je kolega EU resident spomenuo da ima otvoren offshore bank account u Cipru. nista nelegalno, on je kao i npr. Ivanisevic porezni obveznik u Cipru, ali je njegov dohodak od cca 50,000GBP tamo neoporeziv.
caka je da takvi OBA znaju biti skupi za otvaranje/odrzavanje za ljude nasih primanja pa treba pronaci gupicu ljudi koja bi skupa usla u to.
nama treba savjet kako da legalno zaobidjemo sistem, jer rusiti ga necemo uspijeti, iako mislim da je ova ucjena sa placanjem doprinosa i produzivajem STCW breveta stvar za sud za ljudska prava.

Tuzbe i ine stvarin mozda ne pomacu momentalno al' u slucaju kad se za njih ima i pravna osnova....Onda ih je bolje na vrijeme predati.
Papir je papir! Ima fala Bogu i sudova gdje se to moze rjesavati i van Hrvatske.

Ja bi inace Hrvatske radnike pitala..
Koliko oni svake godine il' bar svake trece plate drzavi da im ovjeri ili produzi radne knjizice?

Elita

Elita

Ja spadam u elitu koja je bila samo 150 dana na brodu u 2008 (4on-4off) i kojoj je nakon vi??e desetljeća nama i nasim obiteljima zajamčena socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne uvjete, kako ističu iz Ministarstva. Sad me zanimaju koji su
to po nijima povoljni uvjeti to sto ce me ribnuti za dvi place i poslati
uplatnicu na par sto tisuca kuna na koje ce mi uredno naplatiti i izuzetno povoljnu kamatu a mozda ce se i na bankama moci i dignuti i povoljan kredit za otplatu ovog poreza. Po meni jedino pravo rijesenje za cilu situaciju i da vuk bude sit i ovce na broju je pausal tj. kad pocnes navigati odes u LK i prijavis se kao pomorac u tom i tom rangu i pocnes placati sve doprinose od toga dana pa sve dok se ne prestanes navigat . Dobijes radnu i zdrastvenu knjizicu i placas sve doprinose mjesecno do penzije. Za osnovu se uzme ovo sto sada placamo
za 6 miseci dok smo na brodu i 6 miseci produzenog i podilis sa 12 prema rangu u kojem navigamo. Neka na to odma i obracunaju i porez i onda nas puste da navigamo u miru. To je jedna opcija a druga je ostaviti se navigacije i ziviti
i zaposliti se doma. :udriglavom

zanimljiv je podatak o dosad prijavljenih 1200? pomoraca u st kapetaniji, to znači da ih u najboljem slučaju mo?že biti ukupno 3000 dok svi ne učine jedan ciklus iskrcaja. tada pada u vodu pretpostavka ministarstva kako ima oko 30000 pomoraca u hrvatskoj, evo nenadanog deficita u proračunu :kafa

Splitsko ih područje sigurno ima preko 5000. Ne prijavljuju se pomorci na bijeloj floti oko 1000. Pomorci na kruzerima kojih je svakim danom sve vi??e. prijavljuju se samo oni koji trebaju obnovu breveta, a i oni u mnjini, ako imaju registriranu navigaciju prije 2008. u trajanju od najmanje jedne godine. ima nas 30000 ima!:udriglavom

Ja spadam u elitu koja je bila samo 150 dana na brodu u 2008 (4on-4off) i kojoj je nakon vi??e desetljeća nama i nasim obiteljima zajamčena socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne uvjete, kako ističu iz Ministarstva. Sad me zanimaju koji su
to po nijima povoljni uvjeti to sto ce me ribnuti za dvi place i poslati
uplatnicu na par sto tisuca kuna na koje ce mi uredno naplatiti i izuzetno povoljnu kamatu a mozda ce se i na bankama moci i dignuti i povoljan kredit za otplatu ovog poreza. Po meni jedino pravo rijesenje za cilu situaciju i da vuk bude sit i ovce na broju je pausal tj. kad pocnes navigati odes u LK i prijavis se kao pomorac u tom i tom rangu i pocnes placati sve doprinose od toga dana pa sve dok se ne prestanes navigat . Dobijes radnu i zdrastvenu knjizicu i placas sve doprinose mjesecno do penzije. Za osnovu se uzme ovo sto sada placamo
za 6 miseci dok smo na brodu i 6 miseci produzenog i podilis sa 12 prema rangu u kojem navigamo. Neka na to odma i obracunaju i porez i onda nas puste da navigamo u miru. To je jedna opcija a druga je ostaviti se navigacije i ziviti
i zaposliti se doma. :udriglavom

Javite:udriglavom na predrag.brazzoduro@ri.t-com.hr točan broj dana na brodu, ukrcaj/iskrcaj, eventualno tečaj vani, bolovanje, uzdr?žavane osobe (?žena, djeca) i ukupnu zaradu pa ću Vam izračunati koliko bi morali platiti poreza.

Poštovani,
Radi istine.
Pozivao sam kolege na protest (vidite novine od prije godinu dana). Govorio sam u začetku da će se ovo pretvoriti u HARAČ, ako se ne izvede kako treba i ne poslušaju naši zahtjevi i to javno rekao (vidi Novi List, Slobodnu dalmaciju, Jutarnji list i cijeli niz Portala).
I sada pozivam na početni e-mail protest, a nastaviti sve do građanskog neposluha.
Nažalost, moji kolege su hrabri samo kad anonimno pljuju po svima.
zante onu pismu ....di si bija kad je grmilo, kad je grmilo, kad je sivalo?????
dajte, malo hrabrosti i idemo ovo obaviti kako treba.

Ispred Sindikata pomoraca Hrvatske tražili smo DA NITI JEDAN POMORAC NA BRODU U MEĐUNARODNOJ PLOVIDBI NE PLAĆA POREZ. Ja to i dalje tražem i nije me strah reći i navesti barem 10 razloga zbog čega to treba.
Kad se u potpunosti rješi naš status, kad postanemo izjednačeni po pravima s građanima/radnicima u Hrvatskoj onda ćemo se sami prijavljivati i plaćati porez - S GUŠTOM i bez zadrške.
Za to će nažalost proteći puno vremena.
Umjesto da organizirate novi sindikat, učlanite se u ovaj, mjenjajte rukovodstvo, ako vam ne odgovara.
No shavtite već jednom, sindikat nije svalina, Berlan, Brazzoduro ni niti jedan od vas pojedinačno.
Ako mislite da će Brazzodura ministar Kalmeta ili Šuker poslušati, onda ste naivni. Njima je do Brazzodura stalo ko' do lanjskog snijega. Brazzodura će poslušati zato što mu pomorci daju podršku, pa on predstavlja oko 20000 glasova. To je jedino što im uljeva strah. No kad nas bude sigurnih 50 do 100 hiljada glasova, tanko će s... od straha. To moramo napraviti u ovoj, zbog njih, ne zbog nas, jadnoj zemlji. (sa 50 hiljada se ide u Sabor).
'Ajmo konačno skupa!
Učlanite se u SPH!
Mijenjajte sve što vam ne odgovara u SPH!
Satrimo ih e-mailovima!
Recimo im otvoreno - popušiti ćete izbore ne udovoljite li našim zahtjevima!
Tražimo sustav koji će sve pomorce abolirati od plaćanja poreza, a to je 183 dana i pomorski dodatak u visini osobnod odbitka za svaki san na brodu = 1.800 HRK, a ne milostinju od 400 HRK.

Mirno more nama (njima neveru s brodova i kopna)
pozdrav,
Kap.P.Brazzoduro

Ljudi, daj posaljite mail...neka vide koliko nas ima...ja sam posla i navea svoje ime i prezime..nicega se ne bojim...to je moje pravo, uostaom zato i je mail adresa javna...
Dakle, kopirajte tekst sastavljen od SPH i saljite na te adrese....dodajte sve jos sta mislite...
Vrijeme je da se udruzimo...

Ja san ih poslala i s posla, i s kućne adrese, sin preko svoga maila.Ne samo na te adrese, nego i na novi list, i na druge novine.Sve s potpison.
Svakom pomorcu s kin govorin rečen da mora prilo?žit potvrdu o dohotku, ljudi ne veruju, nisu upućeni, neprate toliko novine, internet. Puno ljudi nezna, treba ih obavjestit i dignut.

Back