Pa Atlanska,Tankerska,Korčulanska...sve na??e firme refundiraju tro??kove jer je to obavezno...Evo prije par dana mi frend koji je na Tankerskoj sekodo reka da on uredno platia i oni mu vratili ??olde posli...eto
Pa Atlanska,Tankerska,Korčulanska...sve na??e firme refundiraju tro??kove jer je to obavezno...Evo prije par dana mi frend koji je na Tankerskoj sekodo reka da on uredno platia i oni mu vratili ??olde posli...eto
Dragi moji pomorci ima bit da nam se crno pi??e, evo mog pitanja koje sam poslao na adresu pomorci@pomorstvo.hr i evo njihovog odgovora ( imam neslu?žbeni izračun na moja primanja u 2008 i porez bi iznosio oko 52000 kn i navodno plativo u ratama!!!!!!!!!!!!)
Dragi moji pomorci ima bit da nam se crno pi??e, evo mog pitanja koje sam poslao na adresu pomorci@pomorstvo.hr i evo njihovog odgovora ( imam neslu?žbeni izračun na moja primanja u 2008 i porez bi iznosio oko 52000 kn i navodno plativo u ratama!!!!!!!!!!!!)
Po??tovani gospodine,
S obzirom da ste se Vi ukrcali u studenom 2007., a zakon stupa na snagu od 1. siječnja 2008 neće Vam se priznati dani provedeni na brodu u 2007. godini. ? to se tiče plaćanja poreza morat ćete platiti porez na doprinose ako ne ostvarite 183 dana plovidbene slu?žbe u ovoj godini.
U 183 dana Vam ulazi i bolovanje, putovanje sa i na brod i ??kolovanje. Ove stvari jo?? uvijek nisu definirane jer Pravilnik koji to regulira jo?? uvijek nije stupio na snagu. Čim Pravilnik stupi na snagu Ministarstvo mora će ga objaviti na svojim slu?žbenim stranicama.
Ukoliko imate jo?? pitanja slobodno nam se obratite.
S po??tovanjem,
Katarina Sirovina
Bok,
Koliko ja znam porez se placa prema osnovici koja u tvom slucaju iznosi 4780 kn.i na to se placa oko 33 % sto iznosi 1578 mjesecno i ako si bio sest mjeseci godisnje na brodu to ti iznosi 9464 kn za godinu dana maksimano!

Je i zdrastveno i mirovinsko bi se onda trebali placat po tom sistemu, prema placi, ali ovo je potvrdjeno da se placa po onoj osnovici od 4780 kuna....ako opet nebudu nesto zajebavali.....i jos nije dobro izdefinirano tko sve treba podnijet poreznu prijavu..zadnje je bilo svi bez obzira koliko si dana bio u "outu"!
Sve je to igra dok jednog dana ne budemo poceli placat porez na stvarni(po Platnoj listi) krvavo zaradjeni novac!
Nije mi drago svakako........
Ali opet Excell cini cuda.....!!!!!!!![]()
Stiglo i meni danas rjesenje nakon tri mjeseca. U rjesenju su mi dobre cifre po kojima ce se obracunavati, ali cujem da nekima onda dodju uplatnice na neke druge puno vece cifre.
Bio sam danas do LK i Porezne.
Prica:
1. Kapetanija mora do 31.01.2009. poslat doma pomorcima obrazac Obrazac DPOM gdje je navedeno broj dana u navigaciji, skolovanju i putu. Preporuca se otic do LK i pogledat sve te informacije jer su meni falili i dane i adresu gdje je trebao stici taj Obrazac..
2. Sa dobivenim Obrascem DPOM ispunjava se Obrazac EPOM koji se mora predati na Poreznoj do 28.02.2009. bez obzira jel Pomorac imao ili ne ispunjen uvijet od 183 dana. Kvaka je u tome sto se na Obrascu EPOM mora navesti izbos ostvarenih prihoda u 2008. te se priloziti dokaz (isplatne liste i/ili povrda agencije/firme gdje je Pomorac zaposlen o visinu primanja).
Obrazlozenje gospodje iz porezne je da ako se navede tocan iznos ostvarenih prihoda drzava u nekoj buducnosti nece postavljati pitanja kako je mogao netko kupiti neku nekretninu bez novaca.
To je i dvosjekli mac jer pouceni iskustvom recimo slovenje (pazi malo slovo) gdje njihovi ljudi bez obzira na broj dana placaju 35% od ukupnih prihoda lako se da zakljuciti da su gospoda koja sjede na stolicama u Zg postavila ovu godinu kao oglednu te nam se moze biti crno pise u buducnosti.