ovisi ti puno o mali miljon stvari. Svaki brod svoja politika, nebitno sta je ista firma. Puno ovisi o seniorima koji sve to mogu prominit.
Kod mene su 4 x 3rd engineera, iako bi tribali bit svi po gvardiji oni drze samo dva u gvardijama. Jedan radi od 00/07 pa ima pauzu od 1h i od 08/12 overtime, taj isti kod mene drzi AWP (advanced waste water purification system) to sam ja bio na proslom ugovoru i mogu rec za nekoga tko tek dode na ovu vrstu broda s trgovackih ili offshore brodova da ce se brzo izgubit na tom sistemu. Prvih misec ipo sam spava s manualima posli sam naucia, nije bilo lako al sta je tu je / na papiru je odgovoran 2nd Engineer za to ali u nas je jedan 2nd manje pa tako da to drzi 3rd.
3rd engineer broj 2, radi od 12/13 u gvardiji (minja oilera koji je na rucku) posli od 13 do 18 overtime na njegovom sistemu a to je marinflock (bilge water purification), pa pauzu od 1h za veceru i nakon toga od 19 do 00 je dezuran tj. u gvardiji po pogonu. Zaduzen za ispust zauljenih voda, oil record book etc.
Ostala dva 3rd engineera su pozicija motori i scrubber. Oni su dnevnica iako je scrubber 3rd kad ulazimo u ECA in/out na stand by i u controli ukoliko dode do gasenja sistema imamo 60 minuta da vratimo natrag scrubber on ili smo van compliance, pa mu je taj dan/dva radno vrime drugacije a i triba checkirat sistem kad idemo iz open/close loopa etc.
A 3rd Main engine jer dnevna pozicija radi od 07 do 19 iako uz turbowashing se to produzi. Al svodi se na to da odrzava motore uz pomoc filipinaca. Radi se dosta al nema toliko stressa i amos radi 1st engineer pa je mozda lakse s strane papirologije al radi se ka pas, jer uvik ima nesto na motorima.
U svemu puno novih stvari, izazova, papirologije i sve sta mos zamislit. Ja sam prije ovoga ima 7 brodova a nigdi kao ovdi od posla do stresa, sta je tu je. Sve u svemu zadovoljan sam iako se nikako na neke stvari nemogu priviknit al u konacnici je ok. Jedini veliki minus je sta su svi zatrpani s necim i nece ti davat puno paznje i pokazat stvari. Shema je krenes sam boris se, imas miljon greski, ucis, radis i s vrimenom sve ti to postane pizdarija i svakodnevnica. Nakraju 4 miseca naucis o tome poprilicno i to je to.