SSM - frka

Draga Nera
Ka sta i sama kazes, niko od familja se ne javlja. I sta onda rec i napravit. Ionako onaj upljuvak kaze da Bozicu drzimo ledja, ma gle qurca, da mi oprostite na izrazu. Ima san priliku doticnog Bozica upoznat daleke '93, kad se tek SSM formira, jos su radili u prostorijama Jadroplova kraj ambulante za pomorce. Dosa, ukrcalo me na pokojnu Soltu, osta 8(osam) dana i otisa dalje. I kako san ja sa 19 godina u guzicu bija dovoljno pametan za vidit sta se tamo dogadja, a? Satra je Jadroplova, izija Spltsku plovidbu, zajeba mali miljun ljudi, i jos uvik mu dolaze na vrata pitat za ukrcaj. I sve dok bude tako, dok bude ima koga cicat, na kraj mu se nece stat! Ne brini, ni USKOK ni pandurija ni porezna, a bogami ni SPH, sve dok se jancici vrte i ruka ruku mije. I sta rec dalje kad kapo sa doticnog broda kaze da nije vidija bolje, kukala mu majka.. :udriglavom

Draga Nera
Ka sta i sama kazes, niko od familja se ne javlja. I sta onda rec i napravit. Ionako onaj upljuvak kaze da Bozicu drzimo ledja, ma gle qurca, da mi oprostite na izrazu. Ima san priliku doticnog Bozica upoznat daleke '93, kad se tek SSM formira, jos su radili u prostorijama Jadroplova kraj ambulante za pomorce. Dosa, ukrcalo me na pokojnu Soltu, osta 8(osam) dana i otisa dalje. I kako san ja sa 19 godina u guzicu bija dovoljno pametan za vidit sta se tamo dogadja, a? Satra je Jadroplova, izija Spltsku plovidbu, zajeba mali miljun ljudi, i jos uvik mu dolaze na vrata pitat za ukrcaj. I sve dok bude tako, dok bude ima koga cicat, na kraj mu se nece stat! Ne brini, ni USKOK ni pandurija ni porezna, a bogami ni SPH, sve dok se jancici vrte i ruka ruku mije. I sta rec dalje kad kapo sa doticnog broda kaze da nije vidija bolje, kukala mu majka.. :udriglavom

Alo moj Matane jeste li se vi upitali je li je njemu stvarno oduzeta licenca ili je to samo prica da se zamazu oci i da se prasina slegne pa ponovo po starom pitaj ti te drugare ...:kafa

Dalma, majku mu staru, necu se ja nista pitat, ta firma nije vazna niti mog letimicnog pogleda dok picin auton priko ravnizi njiva, nek mu uzimaju sta oce i vracaju sta oce, dok su ljudi ovce, tu se nista ucinit nemoze. :rolleyes:

čitan ??ta pi??ete i smije??no mi je. Ne podcijenjujem nikoga jer neznam kako im je, ali me čude neki načini razmi??ljanja. Znan kako su stvari stale prije, i sa plaćama i sa uvjetima i svime, jer mi je otac bia na jednon od tih brodova. Ali kad ima?? 60 i koju godinu i kad ti svi zatvaraju vrata kad im pokuca?? za zaposlenje, onda svati?? da triba dr?žat to ??ta ima??... i trpit... i gutat govna... dokle mo?že??. Jer kad ostane?? bez toga onda te nema nigdi. E ali onda ti neće pomoć niko od onih koji su te prozivali nego će okrenit leđa i reć "jebiga". To je razlog za??to prije na ovu temu nisan ni??ta pisa, al brate ??ta me briga. Iden reć ??ta mislin pa da ljudi vide kako i drugi razmi??ljaju. Uvjeren san da neki od onih koji isto nisu ni??ta govorili javno, i ne govore jo?? uvik, imaju dobar razlog za to. Vjerojatno su ljudi isto "dovedeni pred zid", di nemaju izbora. Svak se bori za sebe, a kad si u problemima te??ko će ti ko pomoć.:( Volia bi da je drugačije, ali ??ta je tu je. Cijenim poku??aje Nere i dobre namjere nekih pojedinaca, ali isto tako san mora reć i to da se neki ljudi boje s pravom, jer kad izvise tu, ko će ih onda ukrcat? Neko od vas? Btw, ima dva, tri miseca, san pita na forumu u vezi posla, pa se dugo vrimena niko nije javlja :rolleyes: ista je stvar di god dođe??, zajebano je vrime...

čitan ??ta pi??ete i smije??no mi je...

Ma meni je smisno da netko pristane poci na brod, ako se te podrtine brodovima uopce mogu zvati, ostati nekoliko miseci, ne primati placu i nemati hrane i vode. Pa sad imali oni 20 ili 60 godina. I kakve su to gluposti "dosli su prid zid"??? Nevjerovatno!!! A kako nazvati ovo di su sad?
Nakon svega sto je izaslo po medijima, tesko da postoji netko da nije upoznat sa SSM-om , ali taj covik jos uspiva naci posadu. Zakljucak je da mi tih ljudi uopce nije zao!!!

problem je u sistemu. pomorac sa 60 godina bi triba lipo sidit doma sa pristojnon penzijon i setat unuke. a ne se poc zajebavat po karampanama i drzat glavu u vricu cekajuci placu koja nikad nece doc. e sad, ako zbog sacice takvih ili onih koji nisu za nigdi nego za bozica, triba zatvorit oci i pustit ovoga da radi sta oce.... a u redu. onda nemojmo hapsit ni pljackase.
anarhija je rijesenje za osvijezenje.

Last edited:
Ma meni je smisno da netko pristane poci na brod, ako se te podrtine brodovima uopce mogu zvati, ostati nekoliko miseci, ne primati placu i nemati hrane i vode. Pa sad imali oni 20 ili 60 godina. I kakve su to gluposti "dosli su prid zid"??? Nevjerovatno!!! A kako nazvati ovo di su sad?
Nakon svega sto je izaslo po medijima, tesko da postoji netko da nije upoznat sa SSM-om , ali taj covik jos uspiva naci posadu. Zakljucak je da mi tih ljudi uopce nije zao!!!
Evo još jednog koji ne razumi ama baš ništa. za ovo boldano vidin da neznaš i nećeš znat dok ti nebude tako... Ako ima više ovakvih onda san bezveze pisa. A tebi mogu samo poželit da nikad ne dođeš u takvu situaciju jer vidin da je nemoš ni skužit, a kako bi je riješia onda... Neda mi se ulazit u daljnju raspravu jer mrzin prepucavanja ovakve vrste, znan da san u pravu pa misli šta oćeš...
problem je u sistemu. pomorac sa 60 godina bi triba lipo sidit doma sa pristojnon penzijon i setat unuke. a ne se poc zajebavat po karampanama i drzat glavu u vricu cekajuci placu koja nikad nece doc. e sad, ako zbog sacice takvih ili onih koji nisu za nigdi nego za bozica, triba zatvorit oci i pustit ovoga da radi sta oce.... a u redu. onda nemojmo hapsit ni pljackase.
anarhija je rijesenje za osvijezenje.
potpisujen prvu rečenicu, al ovo drugo boldano... otiša si malo predaleko :)
niko nije reka da zbog "šačice takvih" ga triba pustit da radi šta oće, al onda nek se takvi ne prozivaju ovde ka šta vidin da su prozivani, jer in posli niko nebi pomoga a lako je upirat prston... Ne branim lika, daleko od toga, jer sam upoznat sa svime, samo van pokušavan pomoć da svatite i druge koji su u zajebanoj i lošijoj situaciji od nekih. a koliko san uspija... :D ne čini mi se baš da san na pravon putu. al eto sritno vama svima, ko ne mora kod dotičnog navigat super za njega, a ko nema alternative kužin ga i žaj mi je...

slusaj. najteze je bit iskren prema samome sebi. sve ima rok trajanja, tako i pomorac. i meni dolaze mailovi u stilu...iman 62 a mogu jos povuc ka trideset godina mladji. u principu, to zavrsava u kosu - jer karta - kanta. star i gotovo, a jos bi i firmu minja. za mladje, koji ne mogu bas nigdi nego kod ratka - a ja bi se malo zamislija nad sudbon kleton i ostavija se corava posla. ako za mene navigat nije, onda nije - sta drugo trazit, taman nosit gajbe u keruma. jebi ga, istina je surova ponekad i boli...ali ne mos glavon kroz zid.
evo jos malo...koliko puta dodju momci na forum...ja bi za mornara / cistaca / konobara... a zna se da vrlo malo kompanija uzima nase za te pozicije. i opet...glavon kroz zid, misle rijesit egzistenciju jednin ugovoron. a to se jednostavno ne trazi...pa nema vise ni postolara, tako ni mornara.

Danas sam prlistao knjigu o 15 godina SSM-a. Ako koga zanima mogu je skenirati i postaviti u download :hihi

za mladje, koji ne mogu bas nigdi nego kod ratka - a ja bi se malo zamislija nad sudbon kleton i ostavija se corava posla.

Ne znam tko se to od mlađih uspio ukrcati kod SSM-a jer je zadnji i jedini info da uzimaju Burmance i ostalu ekipu ( čak su im i Filipinci preskupi )

ako za mene navigat nije, onda nije - sta drugo trazit, taman nosit gajbe u keruma. jebi ga, istina je surova ponekad i boli...ali ne mos glavon kroz zid.

A tko bi to šjor Maninjorgo nama mlađim trebao dokazati da za nekoga navigavati nije dok to sami ne probamo. To što me odbije SSM , BSM , Ante , Mate ovi oni ne znači da neću ( ako sam već odlučio navigati ) obratiti se i Muhamedu Abdulahu u Siriji.. Najlakše je reć nije za mene i ostavit se ćorava posla.. Kad bih se ja osobno vodio tom nije za mene i išao linjom manjeg otpora onda bih još davno ili oženio Norvežanku , zakačio se na njihovu socijalnu i ladio jaja negdje u fjordu dan noć ili glumio heroja ulice po splitu i ne radio ništa po cili dan :hihi

evo jos malo...koliko puta dodju momci na forum...ja bi za mornara / cistaca / konobara... a zna se da vrlo malo kompanija uzima nase za te pozicije. i opet...glavon kroz zid, misle rijesit egzistenciju jednin ugovoron. a to se jednostavno ne trazi...pa nema vise ni postolara, tako ni mornara.

Vjerovali ili ne šjor Maninjorgo više sam u zadnja 2 mjeseca upoznao čistača i konobara nego li ( pretpostavljam ) u Splitu ima oficira. Pričao sam i s likom kojega stari ''goni'' na brod jer se valjda i on vidi da mu je mali glupan teški pa mu je bolje da nije doma. Većina konobara i čistača ne čeka ukrcaj jer vjerovali ili ne svi već imaju sređen ukrcaj. Kako ? Preko svih mogućih kanala , veza i vezica. Možda sam ja idiot ali mi nije jasno kako konobar na kruzera može za sobom povući još 5 prijatelja. Nije mi jasno kako konobar na bulka se može iskrcati nakon 5 dana ( uz plaćen put doma ) jer mu je bulk težak zbog valjanja. Nije mi jasno kako jedan čistač može zaposliti pola svoje familije kao konobare i čistačice..

Vjerujte meni šjor Maninjorgo , iako Vam mogu biti sin i 2 puta :D da se konobari krcaju. Evo primjer. Stojim ispred lučke kapetanije i čekam da im završi marenda. Dolazi lik po matrikulu , nije mu gotova. Pitam ga jel traži šta a on meni da je sve već riješeno , da ide na kruzer samo mu matrikula nije gotova i ne zna kako da mu je neko pošalje na kruzer :rolleyes: Najveći upitnik u tome je kako je li lik prošao psihotest na lječničkom jer mi je od prije poznata budala..

Ovi momci koji dođu na forum dolaze tu iz razloga da vide jel ima što za njih. Možda i odustanu , možda i ne. Ja sam zadnjih 2 mjeseca na kruhu i vodi jer trošim previše love na telefon , kopiranje knjiga , skupljanje literature , putuj tamo putuj samo.. ovo ono.. jer ako sam odlučio navigati onda ću ja sam, svojom mladom glavom odlučiti jeli to posao za mene ili ne isto kao što sam odlučio sve do sada i ostao živ ali tek nakon što probam i vidim jel' to za mene. Tko zna možda se ne iskrcam s broda 8 godina a možda na kraju završim u Mongoliji uzgajajući konje..

A ove situacije u kojima ljudi oće od jednoga ugovora zraditi kuću , auto i ako može još koji stan neću ni komentirati. Takovi i jesu najveći problem kad je u pitanju ukrcaj. Takvi se i krcaju preko veza , odrade jedan ugovor , vide da to nije kako su mislili i ostanu doma. A još veći je problem što takovih ima beskonačno i nikako da ljudi kojima je do toga da nuče znanje , dobiju posal koji žele , usavrše se na poziciji koja ih zanima ne razmišljajući o novcu, dobiju priliku. Da nije ovih s pustim snovima o kućama i autima ne bi ja sad u 4ipo ure zvao ljude po Americi tražeći ukrcaj ;)

:uzdravlje

Last edited:
Evo jo?? jednog koji ne razumi ama ba?? ni??ta. za ovo boldano vidin da nezna?? i neće?? znat dok ti nebude tako... Ako ima vi??e ovakvih onda san bezveze pisa. A tebi mogu samo po?želit da nikad ne dođe?? u takvu situaciju jer vidin da je nemo?? ni sku?žit, a kako bi je rije??ia onda... Neda mi se ulazit u daljnju raspravu jer mrzin prepucavanja ovakve vrste, znan da san u pravu pa misli ??ta oće??...

Razumin ja sve jako dobro, i iskljucivo zato nisam u poziciji kako ti kazes "prid zidom", i siguran sam ako ikad zaglavim u zivotu necu dozvoliti nikom da me izrabljuje misecima bez hrane i vode, a da placu ni ne spominjemo. I uz to govoriti kako mi nikad nije bilo bolje. Nego lipo prvi porat doma i kako je reka Manji u Keruma prikrcivati kasetice. Za kruv i mliko cu uvik zaraditi sa svojih deset prstiju, ka sto san i do sad. A ponos i cist obraz nemore niko platit.
Takodjer mi se neda ulazit u raspravu sa tipovima "koji znaju da su u pravu" jer je ocito kako ce ta rasprava zavrsiti.

bilicu...puno pises malo beres i mlika dajes. ne govorin za pocetnike. sta ti znas sta je brod? nikad bija, nikad sta nogon i kako onda mozes i znat je li za tebe. ali.... ako imas 35 -40 godina, i 15 godina navigacije, i svugdi popusis jedino mos u ratka... a za di si onda??? za matrikulu zabit brokvon u zid!! sad konobari, konobarice, cistaci...pustaj me burazeru tih mantavica. iman ja i svojih problema.

bilicu...puno pises malo beres i mlika dajes. ne govorin za pocetnike. sta ti znas sta je brod? nikad bija, nikad sta nogon i kako onda mozes i znat je li za tebe. ali.... ako imas 35 -40 godina, i 15 godina navigacije, i svugdi popusis jedino mos u ratka... a za di si onda??? za matrikulu zabit brokvon u zid!! sad konobari, konobarice, cistaci...pustaj me burazeru tih mantavica. iman ja i svojih problema.

I rekao sam da nemam veze ali da sam hoću vidit :uzdravlje
Reagirao sam na ovo da se konobari ne krcaju jer svojim očima vidim da i nije baš tako ( ako imaš vezu ukrcat ćeš se i ko teret ) a za ostale stvari , kako sam i rekao , nisam kompententan pa neću o njima ni filozofirati ;)

ako imas 35 -40 godina, i 15 godina navigacije, i svugdi popusis jedino mos u ratka... a za di si onda??? za matrikulu zabit brokvon u zid!!

Nemoj druze Manji ako Boga znades, sad si taka u osinje gnjizdo.
Protiv Ratka udri svim sredsvima i ne zali, ali potpunu istinu nikad ne izusti.
Jer ce ti reci da ama bas nista ne razumis.
A ta istina je da odredjen broj ljudi ni nemore nigdi navigati nego u Ratka, toga su svjesni i zato unatoc velikom jadu koji ih tamo ceka i dalje odlaze na te brodove i pritom riskiraju zivote. Na normalnoj kompaniji oni ne bi imali sto traziti.

Nemoj druze Manji ako Boga znades, sad si taka u osinje gnjizdo.
Protiv Ratka udri svim sredsvima i ne zali, ali potpunu istinu nikad ne izusti.
Jer ce ti reci da ama bas nista ne razumis.
A ta istina je da odredjen broj ljudi ni nemore nigdi navigati nego u Ratka, toga su svjesni i zato unatoc velikom jadu koji ih tamo ceka i dalje odlaze na te brodove i pritom riskiraju zivote. Na normalnoj kompaniji oni ne bi imali sto traziti.
I sad zbog te istine triba Ratku spomenik dignit, jeli? Spasitelj hrvatskih pomoraca, niko ih nece, pa on vadi stvar. Manemoj. Ma triba gnjidu zgazit :mad:

druze...mi stari skojevci smo odgajani tako da sve recemo u brk. i drug tito je da odjebaus staljinu, pa opet 88 dozivija. to sta san reka je istina, i ko voli nek izvoli. i ovi famozni kapo...mene je minja davno. novi brod , ma sve...a kaze da mu u bozica bolje!! masala!

I sad zbog te istine triba Ratku spomenik dignit, jeli? Spasitelj hrvatskih pomoraca, niko ih nece, pa on vadi stvar. Manemoj. Ma triba gnjidu zgazit :mad:

Manje piti lipi moj covik....
Vidim da si mene quota, al neznam odakle si izvlacija zakljucke. Jer moj post je bija izrazito protiv Ratka, ali istine radi postoje tamo i neki pomorci koji ga podrzavaju. Ja sam zadnji covik koji bi diza spomenike, a pogotovo jednom Ratku. Al ako te veseli ti nastavi... znas i sam da ce biti izbrisano prije nego zora pukne...
Slazem se da ga triba zgaziti, al to necemo uciniti ni ja ni ti, pa to bi tribali po nekoj logici oni koji su osteceni... a vidis i sam da nisu

Last edited:
O jes, druze Manjinjorgo, bas iz tog razloga cu sad iz protesta ucinit jos jedan expresso i zapalit spanjulet i zamislit se nad sudbinom gorkom.. Sad mi je zaj sta i ja nisan navega na SSM-a, mozda bi i ja bija ovako ispran pa bi mi te ramine bile odlicne. Ovako svoje vrime gubin na kojekakvin novogradnjama.. Pusti me stat, upa san u depresiju.. :kafa
Evo kako bi ja rjesija neke probleme.. http://www.index.hr/vijesti/clanak/...a-resetaka-jaca-sanader-i-kalmeta/527606.aspx

a jes se ti netjace razbevanda ili si jos pod tlakon??? koje novogradnje - sta to divanis?? jel to oces rec ka da si na musula shipping ostavija dubok trag??
jesi, ki kad se strikan popisa u snig od pet centimetara.
aj popi dvi tri kratka espressa, izmoli ocenas i dvi zdravomarije...pa nadodji. a jes maloprije sam reka da si bija na ssm? a jes prije govorija da ti je bozic pripolovljava salvete??? muko moja, koja me nevolja snadje, od glave za ligu naroda...nu sta izaslo!

bujrum daidza! je li vedro danas ili je lagana glavobolja u djiru? a sta ocu? a da rasvitlimo ovo do kraja. more bit i da ti mozes dat obol u svemu...bices tamo napravija bar par miseci.

Back