Nitko nista?
Zivija kolega!
Pokusat cu ti ukratko odgovorit na tvoja pitanja, a opsirnije kad uvatim vremena na PM...
Priprema ukrcaja na konvencionalnom LNG brodu zavisi od toga da li imas heel (dio tereta ostavljen u iskrcajnom portu za pogon, te hladenja tankova do na velikoj vecini LNG brodova -130 deg C tank average). Dakle laganini hladis tankove tokom vijada ili zadnjih nakoliko dana, te kada obavis pre-arrival testove spreman si za ukrcaj.
Sta se iskrcaja tice, nista posebno, osim sta vecina LNG porata traze da arivas na odredenoj temperaturi i tlaku, npr. -159 deg C, te 10 KPA (100 mb). Nista posebno za nastelit, a pogotovo ako si ukrca hladan teret u ukrcajnom portu.
Operacije ukrcaja/iskrcaja na konvencionalnom LNG brodu traju u prosjeku 12-20 sati, zavisno od kapaciteta tankova, odnosno velicine broda, capaciteta cargo pumpi, itd...
Nemam iskustva sa cruda, ali konvenionalni LNG brod smatram jednostavnijim od LPG, te chemical brodova. Sama cinjenica da uvik vozis isti teret sve govori, dakle nema pranja tankova ka na kemikalca, nema change overa tereta ka na LPG, itd...
C/O je na vecini LNG kompanija van gvardije. Koliko sam upoznat C/O drzi gvardiju samo na Shellu, prije na Chevronu, a mozda i na Steni.
Gustoca LNG-ja ti je samo 0.45 pa je stoga toliko mala razlika kada je brod nakrcan od praznog (u prosjeku samo 2m razlike). Dakle, balast nije premanent.
Posal C/O i gasiste ti zavisi od jedne do druge LNG firme, ali u globalu C/O drzi safety/security/deck cosmetic maintenance, a gasista se brine o deck machinery, te na vecini LNG firmi pomaze C/O kod operacija ukrcaja/iskrcaja, hladenja tankova, itd...
Posebo sam ti naglasava da pisem o konvencionalnom LNG brodu kakvih je vecina u svjetskoj LNG floti, dok su FSRU, LNGRV, itd totalno druga nesto kompliciranija prica...
Imam koje pitanje pa ako ima netko kompetentan za odgovoriti bio bi zahvalan.
C/O sam na crude oil vec duze vrimena i otvara mi se mogucnost prelaska na LNG u svojstvu 2. palube (nakon 3 miseca kao training).
iskreno, dodijalo mi vise na crude a i placa je bolja na plinu. o plinu nemam pojma a i procitao sam svih 23 stranica ove teme i nisam nista pametniji.
e sad, koliko traje priprema za ukrcaj / iskrcaj tereta, a koliko sama operacija ukrcaja/iskrrcaja? koliko je to komplicirano u odnosu na crude/product/kemija? dali je C/O u gvardiji ili u dnevnici? balast je skoro pa permanent? vidim da je gaz uvik isti ballast/laden.
sto treba raditi oko tereta za vrijeme navigacije? sto je posao za C/O, a sto gasiste? razlike crude / gas?