Legitimno je svako pitanje o plaći,jer,ne treba zaboraviti, da nisu svi koji odlaze na ukrcaj kao asistenti izravno izi??li iz ??kole (prvenstveno električari npr.)
Ne mislim pritom reći da automatski treba uva?žiti razliku izmedju ljudi koji su radili du?ži niz godina na kraju i onih koji su od dana 0 samo i i isključivo na brodu.Ovi prvi mo?žda i imaju jak (ako ne i jedini) razlog za ukrcaj u vidu plaće koji mogu zaraditi,te pritom ne razmi??ljaju da su neki od nas (pomoraca generalno) odradili asistenturu bez velike zarade (ako uopće).
Naravno, moglo bi se ovo pitanje donekle gledati i na način na koji su neki ovdje to i radili (lova će doći s vremenom i iskustvom).
Ka?žem donekle jer iz vlastitog iskustva sa mog prvog ukrcaja (MSC cruiser) plaća za asistenta struje tj. mene je bila oko 2100â??.To je bilo prije 5,5 godina.Bio bih licemjeran kad bi rekao da bi bio i??ao da se nije nudila ta plaća.
E pa sad ako se ba?? mora (ili se moralo prije 15+ godina) ići za ??aku dolara,postaviti pitanje danas kolika je ta ??aka nije neumjesno.Naprotiv.
Ne znači to imati odmah sliku o svoti koja se mora zaraditi u vremenu tom i tom,već samo biti informiran.
Meni je sada(zapravo već drugi ugovor se mijenjamo) na brod do??ao momak (Finac) odmah kao electrical engineer za početnu plaću 6576 $ (NCL).Nije li to krasno da vam prva plaća na brodu (bez prethodnog iskustva) bude tolika.Jasno,on kao Skandinavac je mogao upasti,no to je druga tema.Momak je skroz O.K.Nije mi krivo zbog toga(kao meni je bilo te?že doći do ovoga ??to je istina,a on eto bez po muke).Ili bolje za 1/10 muke da budemo iskreni.
To ??to ja nisam radacom čistio po makini na cargu za asistenture (kako mi je jednom predbacio jedan kolega(elektr.) isto na temu plaće-imao je asistenturu na Tankerskoj i j****i su ga sa time svakodnevno),ne znači da ne znam odraditi posao.
To je jedini pokazatelj koji priznajem.Sve ostalo mo?že ali i ne mora biti objektivno.